Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2014. November 21. 15:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd

Rekord terményt hozott idén az Élelmiszer-lavina

Rekord terményt hozott idén az Élelmiszer-lavina

Széleskörű összefogással több mint 13 ezer nehéz sorsú emberen segített idén a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programja. Megyénkből két település kapcsolódott a programhoz.

A résztvevő 37 önkormányzat és civil szervezet földjein összesen csaknem 170 tonna egészséges élelmiszernövényt termesztettek, több mint ezer ember aktív bevonásával. Az Élelmiszerlavina program lényege, hogy a Syngenta által felajánlott több millió forint értékű vetőmagból a résztvevők helyben - szakmai felügyelettel - burgonyát, zöldborsót, csemegekukoricát, karfiolt, vöröshagymát, fejeskáposztát, paprikát termesztettek, majd ezt odaadták a környéken élő időseknek, rászorulóknak, fogyatékkal élőknek, szociális intézményeknek, mondta Cseh Balázs.
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke hangsúlyozta: minden szempontból rekordot jelentett az Élelmiszerlavina történetében az idei év. A jótékonysági kezdeményezés révén 2014-ben 37 önkormányzat és civil szervezet kapott több millió forint értékű vetőmagot, amelyeket összesen 67 hektárnyi termőföldbe vetettek el tavasszal. A támogatottak hátrányos helyzetű országrészekből kerülnek ki, olyan települések is szerepelnek a nyertesek között, ahol már generációk nőttek fel úgy, hogy nem ismerik a mezőgazdasági művelést.
A program révén idén csaknem 170 tonna termény került nehéz sorsú emberekhez, mondta Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója. Az Élelmiszerlavina ebben az évben 13 ezer emberen segített, a mezőgazdasági munkákba a településeken több mint ezer embert vontak be a pályázók.
- A program fontos hozadéka a kézzelfogható segítségen túl az is, hogy a benne tevé-kenykedők megtanulhatják, hogy a saját kertjüket hogyan hasznosítsák, s ezáltal vissza-találjanak a munka világába. Nagyon fontos lenne, hogy a jelenleg kihasználatlan kisker-tekben ismét egészséges élelmiszernövények termesztésébe kezdjenek a családok, az Élelmiszerlavina ezt a célt is szolgálja - tette hozzá Czigány Tibor.
Nógrád megyéből Karancsalja önkormányzata és a csesztvei Bakó-Biofalu a Családért Közhasznú Non-profit Kft. vett részt a programban.

Vissza a kezdőlapra
További híreink
InfoBlogok
Programok Nógrád megyében

Címkék: élelmiszerlavina

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 12:32, hétfő | Helyi

Úton átkelő teknősökre figyelmeztet a természetvédelmi egyesület.

Az úton átkelő teknősök védelmére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Május 13. 12:00, hétfő | Helyi

Múzeumok és Galériák Éjszakája Füleken.

A Múzeumok és Galériák Éjszakáját rendezik meg szombaton a felvidéki Füleken, a program központi témája Egyiptom lesz a szervező Füleki Vármúzeum.

2024. Május 13. 10:21, hétfő | Helyi

A hétvége eseményei!

Kigyulladt egy szemetes konténer egy tárolóban,Elhagyta az úttestet és egy fának ütközött egy személyautó,Gázolaj folyt az úttestre kis területen egy meghibásodott járműből.

2024. Május 13. 10:10, hétfő | Helyi

Versenybe szálltak önkéntes tűzoltóink.

Idén Salgótarjánban, a Baglyasaljai Tűzoltó gyakorlópályán került megrendezésre a Szent Flórián napi ünnepséggel egybekötött önkéntes és létesítményi tűzoltók versenye.