Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2014. Március 14. 10:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Régmúlt idők polgári és népi viseletei a füleki várban

Régmúlt idők polgári és népi viseletei a füleki várban

A szlovákiai Füleki Vármúzeum két, hasonló tematikájú kiállítással nyitja a 2014-es turistaidényt.

A várlátogatók megismerkedhetnek a 19. századi polgári női divattal és Erdély népviseleteivel is - tájékoztatta az MTI-t a vármúzeum igazgatója. Agócs Attila elmondta: a szezonnyitó kiállításokat pénteken (ma - a szerk.) nyitják meg a vár Bebek-tornyában.
A rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum Polgári női divat a 19. században című kiállítása a nagy francia forradalom kitörésétől az első világháborúig tartó divatkultúrát mutatja be.
A tárlat a Betléri Múzeum és a rozsnyói Bányászati Múzeum együttműködésével jött létre, kurátora Kerényi Éva, a Gömör-Kishonti Múzeum történésze. A tárlat célja a női polgári öltözködés és a hozzá tartozó kiegészítők bemutatása az egyes történeti korszakokon keresztül.
Agócs Attila kitért arra, hogy a 19. században számos korábbi stílusból merítettek az emberek, mint az ókor, a gótika, a reneszánsz, a barokk, a rokokó, de az egzotikus Távol-Kelet is nyomot hagyott a nők megjelenésén. Virágkorát élte a historizmus, amelyben különböző korok stíluselemei vegyültek egymással. Magyarországon emellett a tradicionális díszmagyar viselet is nagy népszerűségnek örvendett.
Az erdélyi népviseletet bemutató kiállítás tárgyai az erdélyi származású Konthur Mária, Németországból Magyarországra települt előadóművész és zenetanár magángyűjteményéből származnak. A több száz darabból álló kollekció több mint 40 év gyűjtőmunkájának eredménye. Megtalálhatóak benne a székelyföldi, kalotaszegi, gyimesi és moldvai csángó viselet elemei is, amelyek mellett erdélyi szőtteseket, szedettes és varrottas kézimunkákat, valamint Korond jellegzetes kerámiáit is bemutatják.
Mindkét tárlat május 11-ig látogatható a füleki várban.

Híreink
Menetrendek
Blogjaink

Címkék: fülek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 08:50, szerda | Helyi

Útinform: forgalomkorlátozások lesznek a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny miatt.

Forgalomkorlátozásokra kell számítani a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny miatt, amely szerdán 12.50 órakor Karcagról indul, és az első napon Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét érinti - közölte az Útinform.

2024. Május 08. 08:00, szerda | Helyi

Felszakadozik a felhőzet.

Kezdetben többfelé lehet eső, zápor, délen zivatarok is kialakulhatnak, majd a nap második felében egyre kisebb területre korlátozódik a csapadék.

2024. Május 07. 15:15, kedd | Helyi

Áder János a fenntartható életmódról és az újrahasznosíthatásról is beszélt diákoknak Pétervásárán.

Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke környezetvédelmi, fenntarthatósági témájú előadást tartott.

2024. Május 07. 08:33, kedd | Helyi

Kibervédelmi intézet: nagy összegű pénznyereményre hivatkoznak telefonos csalók.

Nagy összegű nyeremény ígéretével próbálkoznak telefonos csalók - tudatta a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.