Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Február 15. 19:42, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Prága visszaköveteli Németországban tárolt kőolajtartalékait

Prága visszaköveteli Németországban tárolt kőolajtartalékait

A cseh kormány felszólította a német hatóságokat, hogy segítsenek visszaszerezni azt a kőolajat, amelyet Csehország korábban a német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.

A Viktoriagruppe ellen a közelmúltban csődeljárás indult, és az ügyet kezelő biztos zárolta a cég raktáraiban található összes kőolajat, beleértve azt is, amelyet a korábbi cseh kormányok helyzetek el a cégnél. A csődkezelő biztos szerint nem bizonyítható, hogy a kőolaj egy része a cseh államé.
"Az ügy komoly problémát jelent a cseh-német kapcsolatokban" - nyilatkozta Bohuslav Sobotka miniszterelnök vasárnap a cseh közszolgálati hírtelevízióban (CT24).
Sobotka elmondta, hogy a kérdést pénteken Arndt Freytag von Loringhoven prágai német nagykövettel is megtárgyalta, aki segítséget ígért. A diplomata szerint a két fél szakértői megbeszélik, hogyan lehet visszajuttatni a cseh állam tulajdonában lévő kőolajat Csehországba.
Korábbi cseh sajtóértesülések szerint a bajor Kraillingben tárolt kőolaj értéke több százmillió korona, és fedezi Csehország kétnapi olajfogyasztását. A cseh állam 95 napra elegendő kőolajtartalékkal rendelkezik.
Pavel Svagr, az állami anyagi tartalékokat kezelő hivatal (SSHR) elnöke vasárnap délután a prágai köztelevíziónak azt mondta, hogy az üggyel kapcsolatban akár másfél milliárd koronás kár is érheti a cseh államot.
Szerinte a Viktoriagruppe raktáraiban lévő cseh kőolaj értéke mai árakon egymilliárd korona. Ugyanakkor a cég jelenleg már 200 millió koronával tartozik a cseh államnak, míg a cseh vám- és adóhivatal követelései a Viktoriagruppe irányában további mintegy 300 millió koronát tesznek ki.
Sobotka felkérte a német felet, hogy a 2004-ben megkötött államközi szerződés keretében járjanak el.
"Ez a szerződés jogot ad a Cseh Köztársaságnak arra, hogy energiatartalékait bármikor elszállíthassa Németország területéről" - mutatott rá a cseh kormányfő.
"A korábbi jobboldali kormányok részéről nagy hiba volt, hogy Csehország anyagi tartalékainak jelentős részét külföldön helyezték el" - bírálta elődeit a miniszterelnök.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése