Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2023. Június 05. 14:00, hétfő | Helyi
Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Li Xiang

Pokoli mélységbe fog fúrni Kína, megdöbbentő, miért van erre szükség?!!!

Pokoli mélységbe fog fúrni Kína, megdöbbentő, miért van erre szükség?!!!

Minden eddiginél mélyebbre, 10 000 méteres mélységig fúrna le Kína. A cél a 145 millió éves, Kréta Rendszer névre keresztelt ősi kőzetréteg elérése.

Minden eddiginél mélyebbre, 10 000 méteres mélységig fúrna le Kína. A cél a 145 millió éves, Kréta Rendszer névre keresztelt ősi kőzetréteg elérése. Bár a készülő lyuk elképesztően mély lenne, nem döntene rekordot; a szovjeteknek 12 kilométer mélyre sikerült lefúrniuk a huszadik század második felében. A Kola-félszigeten végzett fúrást szintén a tudományos kíváncsiság hajtotta. Bár a cél a 15 kilométer elérése volt, a munkálatokkal végül 1994-ben felhagytak. Több korábbi elmélet is megdőlt már. A kutatócsoport megállapította, hogy a föld mélyén található kőzetek sokkal nedvesebbek, mint amire számítottak. Korábban azt hitték, hogy a víz nem tud behatolni ilyen mélyen lévő kőzetekbe. De nem csak ez az egy elmélet dőlt meg; a geológusok arra számítottak, hogy a kontinens gránitja alatt ugyanúgy bazaltréteget találnak, mint az óceáni kéreg vizsgálatakor. Ehelyett azt találták, hogy a kontinentális kéreg végig gránit, ami a lemeztektonika bizonyítéka; egy olyan teóriáé, amelyet a szakértők csak a közelmúltban kezdtek elfogadni. A fúrási projekt építési nehézsége egy nagy teherautóhoz hasonlítható, amely két vékony acélkábelen halad"
- mondta Sun Jinsheng, a Kínai Mérnöki Akadémia akadémikusa a kínai állami hírügynökségnek.

A földkéreg a szárazföldön változó. Átlagosan körülbelül 30 kilométer vastag, bár a hegyvonulatok alatt akár a 100 kilométert is elérheti. Sajnos egyelőre messze vagyunk attól, hogy elérjük a földköpenyt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 20:00, péntek | Helyi

Speedmarathon!!!

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata.

2024. Április 19. 19:52, péntek | Helyi

A KDNP Nógrád vármegyei választmányának ülése

A Kereszténydemokrata Néppárt Salgótarjáni Alapszervezete látta vendégül a párt vármegyei választmányát csütörtökön délután a Szent József -plébánia Réz Marián termében.

2024. Április 19. 10:26, péntek | Helyi

Rendőrautóban érkezett a meglepetés.

Munkatársaink adományoztak a rászoruló családoknak Salgótarjánban, és a járás településein.

2024. Április 19. 08:51, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat az egész napos sebességmérő akció helyszíneire.

Huszonnégy órás sebességmérő akciót tart a rendőrség április 19-én reggel 6 órától, a helyszínekre bárki tehet javaslatot.