Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Február 28. 09:44, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Pekinget beterítette a sivatagi homok

Pekinget beterítette a sivatagi homok

Beterítette az északról érkezett finom szemcséjű, apró, sárgás sivatagi homok a kínai fővárost csütörtökön. A levegő minősége ismét a veszélyes tartományba került - közölte a pekingi környezet-megfigyelő központ.

A PM2,5 nagyságkategóriájú, vagyis az egészségre különösen káros finom porszemcsék egy köbméter levegőben mért koncentrációja a déli órákra Peking kerületeinek többségében elérte az 500 mikrogrammot. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) normája szerint 25 az egészségügyi határérték napi átlagban, míg Kínában az országos szabvány 75.
A pekingiek az utóbbi idők egyik legrosszabb napját élik: a kavargó homok gondokat okoz a közlekedésben, több a baleset, és nemcsak a szabadban, de a lakásokban is - a zárt ablakok ellenére - fojtó a levegő.
A helyzet nem sokkal jobb az észak-kínai Tiencsinben sem, ahol 27 megfigyelő állomás adatai alapján 300 felett van a PM2,5 értéke, s a szmog miatt a négyes fokozatú skálán a második legalacsonyabb szintű figyelmeztetés van érvényben.
A Tiencsinen áthaladó autópálya különböző szakaszait a látótávolság kritikussá válása miatt lezárták.
A homok- és szélviharok végigsöpörtek a sivatagos Belső-Mongólia középső és nyugati részein, ahol ugyancsak homályba merültek régiók, sokat romlott a levegő minősége. A homokból jutott az északi Hopej tartományba, de a kelet-kínai Pohaj-öbölbe is.
Az északkelet-kínai Liaoning tartományból ezzel egy időben heves havazást jelentettek, ami miatt a tartományi székhely, Senjang nemzetközi repülőterét, valamint hat autópálya több szakaszát a déli órákban le kellett zárni.
A havazás az előrejelzések szerint három napon át fog tartani, a hőmérséklet várhatóan 8-10 Celsius-fokot süllyed, s a hóviharok elérik Csilin tartományt, Hejlungcsiangot és Belső-Mongóliát is.

Címkék: Kína-környezet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).