Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2013. Május 23. 10:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Ötvenegy települést érintő vidékfejlesztési program kezdődött megyénkben

Ötvenegy települést érintő vidékfejlesztési program kezdődött megyénkben

Nógrád megye 51 települését érinti az a vidéki létforma életben tartását és fenntarthatóságát célzó program, melyet három civil szervezet valósít meg.

A másfél év alatt megvalósuló program része a helyi gazdálkodás, helyi termékek értékesítésének segítése is - tájékoztatta a Zöldutak Módszertani Egyesület az MTI-t.
Az egyesület mellett a Sugárkankalin Turisztikai Egyesület és a Cserhát Natúrpark Közhasznú Alapítvány a Svájci-Magyar Együttműködési Program Civil és Ösztöndíj Alapok által biztosított 20,5 millió forintból valósítja meg a „Zöldutas közösségfejlesztés a fenntarthatóságért, környezettudatosságért, az élő falvak hálózatos együttműködéséért” elnevezésű projektet, elsősorban Nyugat- és Dél-Nógrád településein.
A programot arra alapozzák, hogy Nógrád megye aprófalvas szerkezetű, hátrányos helyzetű terület, ahol jellemző a rossz közlekedés, a fiatalok elvándorlása, és a kevés munkalehetőség. Ugyanakkor egyre kevesebben foglalkoznak gazdálkodással, saját kertjük művelésével és meggyengültek, vagy meg is szűntek a faluközösségek.
A nyertes civil szervezetek olyan modellt dolgoznak ki és működtetnek, amely a végveszélyben lévő vidéki létforma életben tartására, fenntarthatóságára nyújt megoldást, közösségeket, munkalehetőségeket és térségi kapcsolatokat teremtve.
Helyi szervezőket alkalmazva felkutatják a hagyományos tudást, a régi gazdálkodási formákat, tájfajta gyümölcsökből génbankokat hoznak létre, gyümölcstermesztőket, kosárfonókat képeznek, tanulókerteket alakítanak ki az oktatási intézmények mellett, segítik a helyben megtermelt zöldségek, gyümölcsök, illetve a helyben előállított kézműves használati eszközök és ajándéktárgyak értékesítését.
A munka május elején kezdődött, másfél évig tart, és az 51 falu mintegy 35 ezer lakóját érinti.

Címkék: vidék

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 14:00, szombat | Helyi

Pünkösd - Egyházi vezetők ünnepi szentmiséi, istentiszteletei.

Pünkösd alkalmából szentmiséket, istentiszteleteket tartanak országszerte. A katolikus, a református és az evangélikus egyházi vezetők vasárnap ünnepi liturgia keretében emlékeznek meg a Szentlélek eljöveteléről.

2024. Május 18. 13:43, szombat | Helyi

Egy régi történet: a Salgótarjáni Kohászati Üzemek – 1. rész: 1902-re a csúcson!

Borítóképen: Az egykori vasfinomító gyár és lakótelep látképe 1873-ból. A Salgó-Tarjáni Vasfinomító Társulat, vagy a Rimamurány—Salgó-Tarjáni Vasmű Részvény Társaság

2024. Május 18. 08:00, szombat | Helyi

Reggel pára, délután egy-egy zápor jöhet.

Napos-gomolyfelhős időre van kilátás. Északon helyenként futó zápor, zivatar kialakulhat.

2024. Május 17. 15:00, péntek | Helyi

Rossz matek: 2×72=2×39+2×4!!!

Jövet-menet gyorsan hajtott Dejtáron.