Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Július 05. 13:54, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Ötszáznál is több embert bocsát el Dorogon a Panasonic

Ötszáznál is több embert bocsát el Dorogon a Panasonic

A Panasonic cégcsoport tagjaként működő Sanyo Hungary Kft. több mint ötszáz dolgozót bocsát el dorogi gyárából, mivel a céget 2014 márciusáig felszámolják, a gépeket a malajziai és japán gyárakba telepítik át - közölte a magyar vállalat igazgatója az MTI-vel pénteken.

Horváth Csaba elmondta, a szeptemberig megtörténő leépítést közölték az üzemi tanáccsal és a helyi munkaügyi szervekkel. Az elbocsátott dolgozók minden törvényes járandóságot megkapnak, az ezen felüli juttatásokról azonban csak a munkavállalók képviselőivel jövő héten megkezdődő tárgyalások után születhet döntés - tette hozzá.
A Sanyo Hungary Kft. által kiadott közlemény megemlíti, hogy Európa több országában csökkent a napenergiával előállított áramtermelés támogatása és ez a kereslet visszaeséséhez vezetett.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium céginformációs adatbázisa szerint a társaság a 2011-es üzleti évben 364,2 millió euró (mintegy 109 milliárd forint) árbevételt ért el, az elszámolt nyereség nem érte el a 200 ezer eurót. A cégnek a fejlesztési adókedvezmény miatt 18 ezer forint adófizetési kötelezettsége volt ebben az évben. A Dorogon összeszerelt napelemeket szinte kizárólag Németországban értékesítették.
A dorogi gyár eddig a Panasonic teljes napelem-termelésének 20-30 százalékát adta. A Sanyo által működtetett üzemet legutóbb 2011-ben bővítették. A beruházást az Európai Unió és a magyar költségvetés 900 millió forinttal támogatta, azonban a németországi kereslet visszaesése miatt 2012 nyarán már 400 embert elbocsátottak az akkor 1041 főt foglalkoztató üzemből.
Horváth Csaba tájékoztatásai szerint a támogatás összegét kamatokkal együtt visszafizették, amikor a cég számára nyilvánvalóvá vált, hogy a pályázatban vállalt feltételeket nem tudják teljesíteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk