Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Március 09. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Osztrák-magyar-földvita - Magyarországon földdel rendelkező osztrák gazdák panaszait vizsgálja az EB - ÖSSZEFOGLALÓ

Osztrák-magyar-földvita - Magyarországon földdel rendelkező osztrák gazdák panaszait vizsgálja az EB - ÖSSZEFOGLALÓ

Az Európai Bizottság meg fogja vizsgálni azokat a panaszokat, melyek szerint a magyar hatóságok intézkedései nyomán osztrák gazdák elveszíthetik a magyar telekkönyvbe szabályszerűen bejegyzett, földbirtokhoz fűződő jogaikat - jelentette pénteken az ORF osztrák közszolgálati rádió. A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint kizárólag a jogszabályba ütköző szerződések megkötésében részt vevőknek kell számolniuk a magyar állam fellépésével.

"Nagyon komolyan vesszük ezeket a vádakat, de mielőtt lépéseket teszünk, először részletesen tájékozódnunk kell" - mondta az ORF rádiónak Michel Barnier belső piaci biztos szóvivője, Stefaan De Rynck. A szóvivő első benyomása az, hogy a földtulajdon állítólagos visszamenőleges törlése nem felel meg a külföldiek földvásárlási moratóriuma szabályainak - hangzott el a tudósításban.
"Azt várjuk a magyar kormánytól, hogy fogadjon el egy olyan törvényt, amely 2014. május 1-jétől normalizálja a mezőgazdasági területek vásárlását. Addig azonban nem szabad új különleges korlátozásnak alávetni a vásárlásokat, még kevésbé visszamenőleges hatállyal" - mondta De Rynck.
Előző nap az osztrák rádió arról számolt be, hogy a magyar hatóságok 16 esetben rendelték el osztrák állampolgárok termőföld-vásárlásának érvénytelenítését. A helyi hatóságok, amelyek előzőleg engedélyt adtak a telekkönyvi bejegyzésre, Budapestről kaptak utasítást erre, miután megváltozott az illetékességük - hangzott el a rádióban. Az érintett osztrák gazdák Ernst Zimmerlhez, a budapesti osztrák követség mezőgazdasági tanácsosához fordultak segítségért.
Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter és Nikolaus Berlakovich mezőgazdasági miniszter csütörtökön újságíróknak nyilatkozva a felmerült problémák megoldását szorgalmazta - adta hírül az APA hírügynökség. Spindelegger emlékeztetett arra, hogy az osztrák álláspont ismert a magyar fél előtt. Az osztrák fél "minden egyes esetet külön megvizsgál, az esetek nagyon különbözőek" - mondta. Egyúttal hozzátette azt is, hogy nem szabad a "Magyarország-szapulás" hibájába esni.
A Vidékfejlesztési Minisztérium pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy a termőföld tulajdonjogát a hatályos szabályozás szerint, az Európai Unió által 2014 májusáig biztosított moratórium lejártáig - a törvényben meghatározott kivételektől eltekintve - kizárólag magyar állampolgársággal rendelkező magánszemély szerezheti meg.
Tagállami állampolgár abban az esetben mentesülhet a tilalom alól, ha önálló vállalkozó mezőgazdasági termelőként kíván letelepedni Magyarországon, legalább három éve folyamatosan, jogszerűen Magyarországon lakik és folytat mezőgazdasági tevékenységet, továbbá rendelkezik az erre vonatkozó hatósági igazolással.
A tárca szerint a kormány a felek közti megállapodás időpontjában hatályos jogszabályoknak megfelelő szerződést "semmilyen formában nem kívánja bolygatni". A jogszabályba ütköző szerződések megkötésében részt vevőknek ellenben számolniuk kell az állam fellépésével polgári jogilag és büntetőjogilag is, hiszen Magyarországon a magyar törvények egyformán vonatkoznak mindenkire, és azokat mindenkinek egyformán be is kell tartania - olvasható a tárca közleményében.
A budapesti osztrák követség mezőgazdasági tanácsosa szerint nem az osztrák gazdák, hanem a magyar hatóságok mulasztottak, amikor osztrák állampolgárok termőföldvásárlásának érvénytelenítését rendelték el, miután megyei földhivatalok jogkör nélkül engedélyezték a vásárlást.
Az érintett gazdák azután 2012-ben értesítést kaptak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih), hogy a kiadott engedélyek érvénytelenek. A földhivatalokat pedig arról tájékoztatta a Nébih, hogy a földvásárlási szerződések érvénytelenek, helyre kell állítani az eredeti állapotot. Ez azonban nem történt meg, és az ügyészség beperelte a hivatalokat - tette hozzá a tanácsos. Ernst Zimmerl.
A tanácsos az MTI-nek azt mondta, többször is tárgyalt az osztrák gazdák gondjával kapcsolatban a Vidékfejlesztési Minisztériumban, de semmi nem történt. Végül az ügyben Ausztria az Európai Bizottsághoz fordult.
Magyarország bécsi nagykövete a témában megjelent osztrák médiabeszámolókra reagálva azt hangsúlyozta, hogy a magyar és az osztrák fél szakmai párbeszédet folytat egymással az osztrák gazdák földhasználatának kérdésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben