Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2013. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Ösztöndíj salgótarjáni egyetemistáknak

Ösztöndíj salgótarjáni egyetemistáknak

Ösztöndíjat alapított Salgótarján önkormányzata a tehetséges helyi fiatalok felsőfokú tanulmányainak és salgótarjáni munkáltató által történő foglalkoztatásának támogatására.

Azokat a fiatalokat, akik vállalják, hogy felsőfokú tanulmányaik befejezése után salgótarjáni székhelyű vagy telephelyű munkáltatónál dolgoznak, az önkormányzat havi ötvenezer forinttal segíti.
Az ösztöndíjat Itt van az otthonunk, itt van a jövőnk! elnevezéssel hozták létre a közgyűlés e heti ülésén.
Székyné Sztrémi Melinda Salgótarján polgármestere az alapítással kapcsolatos előterjesztésében közölte: folyamatosan keresik az újabb lehetőséget arra, hogy a szakképzett, diplomás fiatalokat Salgótarjánban tarthassák. A városvezető kulcsfontosságúnak nevezte a településük fejlődése, jövője szempontjából, hogy az értékes szaktudást megszerző fiatalok a szellemi tőkéjüket Salgótarjánban kamatoztassák.
A havi 50 ezer forintos ösztöndíjra az a fiatal nyújthatja be pályázatát, akinek salgótarjáni lakóhelye van, a gondviselője, szülője szintén ott lakik, salgótarjáni székhelyű középfokú köznevelési intézményben érettségizett, továbbá beiratkozott valamely államilag elismert felsőoktatási intézmény főiskolai vagy egyetemi szintű, államilag finanszírozott alapképzésének nappali tagozatára, és vállalja, hogy felsőfokú végzettségét igazoló oklevelének megszerzése után salgótarjáni székhelyű vagy telephelyű munkáltatónál helyezkedik el.
A polgármester az MTI-vel közölte: az ösztöndíjat elnyerő pályázó, az önkormányzat és a leendő munkáltató háromoldalú támogatási szerződést köt. Ha a munkáltató később elállna a szerződéstől, akkor az önkormányzattal szemben lesz kötelezettsége, ha viszont a hallgató változtat a szándékán, akkor neki kell visszafizetnie a támogatási összeget. A város közgyűlésének csütörtöki ülésén Dóra Ottó (MSZP) azt kérdezte, miért zárják ki az ösztöndíjból azokat a salgótarjáni fiatalokat, akik Pásztón, Gyöngyösön vagy Egerben járnak középiskolába, de az egyetemi tanulmányaik végén szívesen jönnének vissza szülővárosukba. Válaszában a polgármester közölte: Salgótarjánnak széles az oktatási palettája, s a tapasztalat az, hogy amelyik diák már középiskolában elhagyja Salgótarjánt, az a legritkább esetben tér vissza a tanulmányai befejeztével.

Címkék: ösztöndíj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 08:35, péntek | Helyi

Kövér László: a jövő a gyermekekben van.

A jövő a gyermekekben van, és nem a birodalmi érdekekért elesett hősi halottakban jelentette ki az Országgyűlés elnöke egy kormányzati támogatással megvalósult bölcsőde csütörtöki átadási ünnepségén, Pásztón.

2024. Május 17. 08:08, péntek | Helyi

Kövér László házelnök látogatása Salgótarjánban - 2024.05.16.

Ha az európai parlamenti (EP-) választáson bekövetkezik a normalitás, a békepártiak irányába való eltolódás, az ki fog hatni a világpolitikára is - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

2024. Május 17. 08:00, péntek | Helyi

Viharos péntek!

Éjjel egyre nagyobb területen, pénteken pedig sokfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, valamint felhőszakadás és jégeső is kialakulhat.

2024. Május 17. 07:06, péntek | Helyi

A Nap körül keringenek a bolygók

481 éve, 1543. 05. 17-én történt, hogy Nikolaus Kopernikusz lengyel csillagász megjelentette könyvét, mely szerint a Nap körül keringenek a bolygók.