Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Szeptember 09. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ősz a New Yorkban: hogyan válik divatossá a kultúra?

Ősz a New Yorkban: hogyan válik divatossá a kultúra?

Napjainkban nagy igény van a közvetlenségre, az alkotókkal való beszélgetésre. Ezt kívánja kiszolgálni a havonta két rendezvényt tartó New York Művész Páholy. A szerzőket elérhető közelségbe hozó művészeti estek három éve indultak a budapesti Hadik Kávéházban. Márciustól a világ legszebb kávéházának választott New York is helyszín lett. A Rádió Orient műsorában Juhász Anna művészeti vezető a programsorozat ötletéről, a jövőben várható eseményekről és édesapjáról, Juhász Ferenc Kossuth-díjas költőről ejtett szót.

Az alkotókat elérhető közelségbe hozó estek három éve indultak a budapesti Hadik Kávéházban. A kezdeményezés célja a művészet átadása, a kultúra divatossá tétele. Márciusban a több alkalommal a világ legszebb kávéházának megválasztott New York Kávéházban is hasonló programsorozat indult. Juhász Anna művészeti vezető elmondta, a kávéház kulturális hagyományait kívánták feléleszteni. „A New York egyike a századelőn üzemelő nagy kávéházaknak, Budapest kulturális életének fő meghatározója. Korábban írók törzsasztalai, művészi asztaltársaságok és irodalmi szerkesztőségek üzemeltek az épületben. A kávéház felújításakor 2006 körül fogalmazták meg a tulajdonosok a kultúra újjáélesztésének vágyát. Napjainkban nagy igény van a közvetlenségre, az alkotókkal való beszélgetésre. Ezt kívánja kiszolgálni a havonta két eseményt tartó New York Művész Páholy” – magyarázta a Rádió Orient műsorában Juhász Anna.

Az estek következő szezonja szeptember 16-án indul, az eseményekre ismét hétfőnként kerül sor. „Kezdjük kultúrával a hetet” – hangzik a páholy mottója. A szervező elmondta, az elmúlt félévben az irodalom, a színművészet, a tánc és a képzőművészet jeles képviselői látogattak el a patinás épületbe: elsőként Alexander Brody, majd utána többek között Drogmán György, Tóth Evelin és zenésztársai, Kőrösi Zoltán és a Budapest Bár tagjai, valamint Bombera Krisztina, Spiró György és Fehér László. „A meghívottak személyét az adott alkalom témája kapcsolja össze. Az estek a kapcsolatok dinamikája és a közvetlenség miatt nyújtanak plusz élményt” – emelte ki.

A programsorozat fő médiatámogatója a Libri. Juhász Anna kiemelte, a kiadóval és a könyvesbolthálózattal, a fogyatékkal élő gyermekek felvidításában is együttműködnek. „Az informális foglalkozásokon hetente vagy kéthetente olvasok fel a kicsiknek. Ezeknek a gyerekeknek ugyanúgy megvannak az igényeik, csak nem tudják megmondani, mi érdekli őket. Az a lényeg, hogy az olvasás is alternatíva legyen számukra” – hangsúlyozta az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége.

A New York Művész Páholy és a Hadik Irodalmi Szalon egyaránt rendelkezik hagyománnyal, azonban a két helyszín légköre, formája és aurája eltérő. „A Hadik egy kis, kerek helyiség, ebből adódóan otthonos és meleg atmoszférával bír. Az egyetemi hangulatú kávézóval szemben a New York hosszúkás tere emelkedettebb. A művészek is máshogy viselkednek” – mutatta be a kulturális estek helyszíneit a művészeti vezető. Az alkalmanként közel 200 vendéget vonzó programsorozat legközelebbi eseménye szeptember 16-án lesz. Az improvizációk estjének vendége Szakcsi Lakatos Béla és zenésztársai, Grecsó Krisztián író, Grecsó Zoltán, Gyémánt László festőművész, Kathy Horváth Lajos hegedűművész és Máté Gábor orvos lesz. „Az aktuális téma: az improvizáció szerepe a színészetben, a zenében, az irodalomban, a tudományban és a táncban” – mondta el Juhász Anna.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.