Városlista
2020. szeptember 30, szerda - Jeromos

Hírek

2012. Június 28. 14:16, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Orbán: Magyarország nem várhat a növekedési program elindításával

Orbán: Magyarország nem várhat a növekedési program elindításával

Magyarország nem várhat a saját növekedési programjának elindításával az európai uniós döntésekre, 'mert akkor csak a jóisten tudja, mikor indulnak be a mi növekedést elősegítő programjaink' - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben.

A kormányfő magyar újságíróknak nyilatkozott, amikor megérkezett a jobbközép, kereszténydemokrata irányultságú pártokat tömörítő Európai Néppárt vezetőinek tanácskozására. A néppárti vezetők a délután kezdődő EU-csúcstalálkozó előtt egyeztetik álláspontjukat.

Magyarország érdekelt abban, hogy növekedés legyen Európában - hangsúlyozta Orbán Viktor, de megjegyezte: 'az eltökéltség eziránt szavakban erős, tettekben azonban még gyenge'.

Elmondta, hogy a 2013-ra szóló magyar költségvetés, amelynek a vitája már zajlik a parlamentben, 'tartalmazni fogja a frakcióval folytatott tárgyalások eredményes lezárását követően azokat a növekedési programokat, amelyekről itt majd egyébként beszélni fogunk, és Magyarország ezeket a programokat el is fogja indítani'. Mint hangsúlyozta, ezek elindítása magyar részről nem függ attól, hogy 'itt, Európában ezeket a programokat a többieknek sikerül-e elindítaniuk vagy nem'.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen fajta jövő irányába halad az Európai Unió, a magyar miniszterelnök megállapította: ma még minden részletkérdés tisztázatlan.

'Egyelőre nem szabad túlságosan előre szaladni, és túlságosan okosnak lenni' - mondta, és hozzátette: Európa integrációs történetében időnként hatalmas, 'toronyóra lánccal' jellegű bejelentések hangzanak el. Ő maga 'az óvatos, mértéktartó beszéd híve' ebben az ügyben - mondta.

A kormányfő szerint mindazonáltal az irány világos: akik bent vannak az eurózónában, 'nem tudnak életben maradni másképpen, csak ha létrehoznak egy erőteljes bank-, fiskális és politikai uniót'.

'Nekünk, magyaroknak azt a kérdést kell tisztázni, hogy mi mit akarunk. Mi kormányozzuk magunkat, vagy valaki más kormányozzon bennünket? Ez itt a döntő kérdés. Ezért én most óvatosságot és kivárást javaslok. Nem vagyunk tagja az eurózónának. Nézzük meg, hogy mire jutnak, tanulmányozzuk a részeredményeket, és majd ha eljön az idő, ez évek múlva lesz, döntsünk arról, hogy kell-e valamit lépnünk' - fogalmazott Orbán Viktor. Hangsúlyozta emellett, hogy otthon eközben 'egyetlen perc veszteség nélkül' cselekedni kell a növekedési program beindításával.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 30. 10:21, szerda | Belföld

Magyar élelmiszereket vásárlók szokásait kutatták

Az olcsóság szempontja háttérbe szorul a magyar élelmiszerek vásárlása során, ha az egyéb élelmiszerek és a hazai termékek között kell a vásárlónak dönteni.

2020. Szeptember 30. 09:56, szerda | Belföld

Kevesebb élelmiszert dobunk ki

Magyarországon az élelmiszerhulladék mennyisége 4 százalékkal csökkent 2016 és 2019 között,

2020. Szeptember 30. 07:55, szerda | Belföld

Köveket dobáló határsértőket állítottak elő a rendőrök Röszkénél

Erőszakosan fellépő határsértőket állítottak elő a rendőrök Röszkénél - derül ki a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság szerdai közleményéből, amely a police.hu oldalon olvasható.

2020. Szeptember 30. 07:00, szerda | Belföld

Tizenegy év börtönre ítélték a bátai gyilkossággal vádolt férfit

Tizenegy év börtönbüntetésre ítélte első fokon, nem jogerősen a Szekszárdi Törvényszék kedden azt a férfit, aki 2019-ben megölte barátját a Tolna megyei Bátán - közölte a törvényszék az MTI-vel.