Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Február 14. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Orbán: egész Közép-Európában szükség van a kínai befektetőkre

Orbán: egész Közép-Európában szükség van a kínai befektetőkre

Főleg pénzügyekben kötött a magyar delegáció erős megállapodásokat Kínában.

A Bank of China Magyarországon hozza létre a regionális központját, sőt, egy fiókrendszerre is számítani lehet. A magyar és a kínai Eximbank egyaránt kiegészítette a korábbi 100 millió eurós hitelkeretét újabb 100 millióval. Orbán Viktor beszédeiben többször hangsúlyozta, hogy főleg az építkezések finanszírozásában lenne nagy szüksége kínai befektetőkre egész Közép-Európának.

Ezen felül a két export-import támogatást biztosító pénzintézet létrehozta az 500 millió eurós közép-európai befektetési alapot. A diplomáciai egyeztetések után több szerződést írtak alá. A kétoldalú memorandumok között volt turisztikai megállapodás, akadémiai egyezmény, a kínai hagyományos orvoslással kapcsolatos együttműködési szándéknyilatkozat és exportbiztosításról kötött megállapodást. Az előzetesen beharangozott agrártermékek exportlehetőségeiről szóló megállapodás egyelőre még nem jött létre. Itt várhatóan további intenzív tárgyalásokra van szükség.

Kínai látogatásának zárónapján először a kínai Tudományos Akadémiára, majd a pekingi Magyar Kultúra házába ment el a miniszterelnök. Orbán Viktor mindkét helyszínen arról beszélt, hogy milyen jelentős gazdaságfilozófiai irányváltáson ment át Magyarország az elmúlt években. Beszédeinek vissza-visszatérő eleme volt az, hogy főleg utak és vasutak építésében és persze az építkezések finanszírozásában lenne nagy szüksége kínai befektetőkre nemcsak Magyarországnak, hanem egész Közép-Európának.

Bár a magyar állam finanszírozásáról szóló kérdéseket nem igazán hozta fel, egyszer megemlítette, hogy a közép-európai és azzal együtt a magyar állampapírpiacon szívesen látna erőteljesebb kínai jelenlétet, amely szerinte nagyot lendítene a régió és Kína közötti gazdasági együttműködésen. Idén 65 éve annak, hogy Kína és Magyarország felvette egymással a diplomáciai kapcsolatokat. Ebből az alkalomból számos közös kulturális eseményt terveznek, Budapesten és Pekingben egyaránt. Egyebek mellett híres Lehár operetteket adnak majd elő, és Bartók Béla: Csodálatos Mandarin című operája is a repertoárban lesz. Oktatási szempontból is erőteljesebb lehet a két ország közötti együttműködés. Már idén szeptembertől újabb 200 diák kezdheti meg Magyarországon, ösztöndíjjal támogatott tanulmányait.

Orbán Viktor 3 napos kínai útjának lezárásaként találkozott XI-Ji-Ping kínai elnökkel, illetve a Kínai Nemzetgyűlés elnökével is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.