Városlista
2019. november 14, csütörtök - Aliz

Hírek

2019. Július 08. 18:30, hétfő | PR

Okosan locsolni a hőségben

Okosan locsolni a hőségben

A nyár a kerti partik, sütögetések időszaka, amikor családunk és barátaink körében töltjük időnket, borozgatunk, fürdünk a medencében, közösen élvezzük a kert adta lehetőségeket és élményeket.

Persze nem kizárólag ezekért az élményekért szeretnénk rendezett és zöldellő kertet. A szépen gondozott és karbantartott kert (és gyep) látványa nyugtatóan hat ránk. Ezért a legmelegebb hónapokban különösen fontos a fű, a növények rendszeres vízpótlása, azaz a locsolás.

Mire kell odafigyelni?

Egy növény vízigénye függ a fajtájától, speciális tulajdonságaitól, de éppúgy a föld minőségétől és az időjárástól is. Ugyanakkor arra is figyelnünk kell, hogy a kert adottságainak megfelelő növényeket ültessünk, magokat vessünk, és nagy hangsúlyt kell fektetnünk a megfelelő öntöző eszközök, locsolótömlők kiválasztására.

A rendszeres öntözés a nyári kánikulában elengedhetetlen. Ez egy kisebb kert esetében könnyebben kivitelezhető, van, hogy elég az öntözőkannát megtölteni vízzel és azzal locsolni, de praktikusabb locsoló slaggal, állítható locsolófejjel öntözni, amivel a gyepet is könnyebb locsolni.

Ha nagyobb kertünk van és nemcsak a gyeppel kell törődni, szánjunk kis időt a különböző locsolótömlők áttanulmányozására. A locsolótömlő vagy slag legyen csavarodásmentes, valamint alak- és nyomásálló. Sőt, vannak már olyan locsolótömlők, amely az UV-sugárzásnak is ellenállnak! A textil locsolótömlők az erőse szőtt textilszálaknak köszönhetően kiváló minőségűek. A tömlőkocsi használata kifejezetten ajánlott a közepes és nagy kertek tulajdonosainak.

Mivel Magyarországon is évről évre egyre melegebb, mediterránabb lesz az éghajlat, érdemes szárazságtűrő növényeket, virágokat ültetni a kertbe. A büdöske önmagában is szép, de a veteményesben nagy hasznát vehetjük például. Vagy ott van a kék sudárzsálya, ami még a méhecskéket is vonzza, a kerti pillangóvirág vagy a nagyvirágú porcsin pedig gyönyörű színbe öltöztetik a kertünket. Ne feledkezzünk meg a pozsgásokról és kövirózsákról, azaz a sziklakertek ékköveiről sem!

Mikor és hogyan érdemes locsolni?

Lehet nem is gondolnánk, de a locsolásra is igaz, hogy gyakorlat teszi a mestert. Figyeljünk arra locsolás közben, hogy a víz ne folyjon át túl gyorsan a növény föld alatti részein, inkább locsoljunk lassan, enyhébb sugarú vízzel, hogy mélyebben is átnedvesíthessük a földet, azaz a növény gyökeréhez is eljusson a nedvesség. A nagy nyomás ugyanúgy károsíthatja a növényeket, mint a túl sok vagy a túl kevés víz.

Fontos, hogy akkor locsoljunk, amikor kisebb a párolgás, tehát inkább a kora reggeli vagy az esti órákban öntözzük növényeinket. Ha locsolókannával vagy locsolótömlővel öntözünk, figyeljünk rá, hogy közvetlenül a növény tövéhez juttassuk a vizet. Ez egyrészt gazdaságos, másrészt hatékonyabb megoldás. Ha van rá lehetőségünk, gyűjtsük az esővizet és használjuk el locsolásra! A muskátlik és a többi virág a virágládában meghálálja, ha esővízzel öntözzük őket!

Ha nagy a hőség és a szárazság, könnyen lehet, hogy naponta többször is kell locsolnunk. A szárazságtűrő növények is előbb-utóbb szomjasak lesznek. Ám akkor se a tűző napon öntözzünk, továbbra is inkább a reggeli és az esti órákban, a legforróbb órákban nem szabad kint tartózkodni a napon!

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 13. 13:22, szerda | PR

Negyedszer MagyarBrands díjas a Jánosik Kft.

Negyedszer nyerte el a MagyarBrands díjat a Jánosik és Társai Kft. - tájékoztatott Jánosik Lajos, a cég tulajdonosa.

2019. November 08. 15:06, péntek | PR

Megérkezett a tökéletes matrac? Az aloe vera matrac pozitív hatásai

Mi az az aloe vera matrac? Ez is csak egy újabb trend, vagy valóban pozitív hatással bír egészségünkre? Mivel tud többet, mint egy átlagos matrac? Érdemes vajon beszerezni egyet?

2019. November 08. 15:06, péntek | PR

Egy fedél alatt az ellenséggel

A családunkat nem választhatjuk meg, de a barátainkat igen. Vajon az ellenségeinkkel mi a helyzet?

2019. November 08. 15:06, péntek | PR

Rostban gazdag ételek

A gyerekek ízlése szerint ideális reggeli sajnos gyakran egyáltalán nem ideális táplálkozási szempontból. Hogyan tudjuk elérni, hogy elfogyjon a reggeli és még egészséges is legyen?