Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Szeptember 09. 14:41, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

OGY - Orbán: a rezsicsökkentés és a devizahitelesek támogatása nemzeti ügy

OGY - Orbán: a rezsicsökkentés és a devizahitelesek támogatása nemzeti ügy

A devizahitelesek megsegítése és a rezsicsökkentés folytatása miatt további bírálatokra és támadásokra számít Orbán Viktor. A miniszterelnök hétfőn, napirend előtt az Országgyűlésben közölte azt is, hogy a kormány 2 százalékos növekedéssel számol 2014-re. Az őszi feladatok mellett szólt az elmúlt hónapok eredményeiről is, hangsúlyozva, hogy már megtörtént a növekedési fordulat.

Orbán Viktor az újabb rezsicsökkentésről szólva úgy fogalmazott: ez nem pusztán egy bátor és szokatlan intézkedés, a rezsicsökkentés Magyarország függetlenségéről szól. Korábban ugyanis kiszolgáltatott volt az ország a pénzvilágnak, az uniós bürokratáknak és politikusoknak, a mohó multinacionális vállalatoknak, amelyek hol rossz hitelekkel, hol politikai nyomással, hol pedig telhetetlen profitelvárásokkal olyan magasra emelték az árakat, hogy végül a magyar családok fizették a legtöbbet a gázért és a villanyért egész Európában - fejtette ki. Ezzel szemben szerinte a rezsicsökkentés éppen annak a szimbóluma, hogy Magyarország képes önálló és független, a magyar emberek érdekeit szem előtt tartó gazdaságpolitikát folytatni.
A visegrádi Fidesz-KDNP-frakcióülésen meghozott másik döntésről, a devizahitelesek ügyéről a miniszterelnök megismételte azt az álláspontját, amely szerint ezen szerződések megkötésekor a bankok visszaéltek saját helyzetükkel, az emberek jóhiszeműségével, mert úgy terjesztették el a devizakölcsönöket, hogy közben ismerték a lehetséges kockázatokat, pontosan tudták, mi lesz, ha elszabadulnak az árfolyamok, hiszen az összes árfolyamkockázatot jó előre áthárították az ügyfelekre. Orbán Viktor mindezt elfogadhatatlannak nevezte, emlékeztetve, hogy ezért arra szólították fel a pénzintézeteket: november 1-jéig javítsák ki a devizahiteleket. Ha ezt nem teszik meg, a kormány lépni fog - erősítette meg.
Kijelentette ugyanakkor, hogy a devizahitelesek megsegítése és a rezsicsökkentés folytatása miatt további bírálatokra és támadásokra számít, de - mint mondta - "állunk a viták elébe, és küzdünk az igazunkért".
A bankoknak és a monopolhelyzetben lévő nagyvállalatoknak hozzá kell szokniuk az új helyzethez: "eddig ők voltak erősebbek, és eddig a szocialista kormányok meghajoltak az erejük előtt. Most viszont mi vagyunk erősebbek, és nekik kell alkalmazkodniuk a magyarokhoz, és nem a magyaroknak hozzájuk" - mondta a kormányfő, aki nyomatékosította, hogy senki sem fog még egyszer extraprofitot szerezni a magyar emberek kárára Magyarországon.
Magyarország független, szuverén ország, a gyarmatosítás kora lejárt - jelentette ki Orbán Viktor, nemzeti ügynek nevezve a rezsicsökkentést, a devizahitel-rendszer felszámolását, valamint a családok és az otthonok megmentését.
A miniszterelnök napirend előtti felszólalásában szólt az elmúlt hónapok eredményeiről is. Elmondta, a kormány kiszabadította az országot az uniós túlzottdeficit-eljárás alól, ami annak köszönhető, hogy a kormány rendbe tette az ország pénzügyeit.
Emellett kiszabadult az ország a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szorításából is - folytatta -, hiszen a kabinet idő előtt visszafizette az előző kormány által felvett hitelt. "A visszafizetéssel véget vetettünk annak az állandó nyomásnak, amellyel a nemzetközi pénzügyi szervezetek a megszorítások politikáját akarták ránk erőltetni" - jelentette ki, azzal folytatva, hogy megvédték a nyugdíjasok pénzét és a családi adókedvezményt, továbbá fenntartották a multinacionális vállalatok és a bankok különadóit. Hitel idő előtti visszafizetésére csak olyan országok képesek, ahol stabil a kormány, megfelelők a tartalékok, fegyelmezett a költségvetési politika és összetartók az emberek - mutatott rá.
Orbán Viktor hangsúlyozta: a csökkenő infláció azt jelzi, hogy Magyarországon lassabban emelkednek az árak, mint más országokban.
Szintén eredményként említette, hogy továbbá csökkent a munkanélküliség és nőtt a foglalkoztatottak száma, a kormány pedig megalapozott, ésszerű béremeléseket hajt végre, nem hitelből növeli az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok bérét. Megtörtént a növekedési fordulat, már nem mások pénzén tengődünk, hanem saját lábunkon állunk - jelentette ki a kormányfő, hozzátéve, hogy a legszigorúbb londoni elemzők is, "akik a szovjet tudósok modern megfelelői", úgy látják, a magyar gazdaság biztos növekedési pályára áll. Vannak, akik gyors növekedést jósolnak 2014-re, a kormány ennél óvatosabban tervez, 2 százalékkal számol.
Összegzése szerint Magyarország talpra állt, jobban teljesít, mint korábban és mint számos más európai ország, de az eredmények ellenére sincs ok az elbizakodottságra, tovább kell menni "a saját utunkon". "A jövőben se hallgassunk azokra, akik le akarnak beszélni minket a saját utunkról és a saját megoldásainkról, (...) vállaljuk a vitákat és a konfliktusokat" - mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.