Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Június 28. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti

Nyirő-ügy - Megsemmisítette a Hargita megyei Törvényszék a temetési engedélyt

Nyirő-ügy - Megsemmisítette a Hargita megyei Törvényszék a temetési engedélyt

A Hargita megyei Törvényszék elfogadta a prefektus keresetét, és szerdán kihirdetett ítéletében formai okok miatt megsemmisítette a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal által kibocsátott Nyirő József nevére szóló temetkezési engedélyt. Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere közölte: a polgármesteri hivatal fellebbezni készül az ítélet ellen.

"A törvényszék elfogadta a prefektus keresetét, és megsemmisítette a kiadott iratot" - közölte az MTI-vel Kardalus Erika bíró, a törvényszék szóvivője. A törvényszéknek harminc napon belül kell eljuttatnia a megindokolt ítéletet a feleknek, akik a kézbesítést követő 15 napban nyújthatnak be fellebbezést az ítélet ellen.
Szász Jenő, a Nyirő József újratemetését kezdeményező Székelyudvarhelyért Egyesület és a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke az MTI-nek elmondta: "azt szorgalmazzuk, hogy Székelyudvarhely polgármestere ne fellebbezzen a döntés ellen, hanem állítson ki egy hibátlan igazolást. Ez oldja meg ugyanis az újratemetés jogi helyzetét" - jelentette ki Szász. Úgy vélte, a polgármester fellebbezése az időhúzással lenne egyenértékű.
Szász Jenő - aki három cikluson át volt Székelyudvarhely polgármestere - megemlítette, hogy a városházán évente mintegy háromszáz hasonló iratot állítanak ki, és az elmúlt 22 évben egyet sem rontottak el a Nyirő József papírját leszámítva. Szász Jenő úgy vélte, ez a körülmény szándékosságot sejtet: mintha a temetést meg akarták volna akadályozni.
Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere az MTI-nek elmondta, tekintettel kell lennie a törvényszék döntésére, de - mert meg van győződve arról, hogy az általa aláírt dokumentum megfelelő volt - a polgármesteri hivatal fellebbezni készül az ítélet ellen.
"Ha azonban megfogalmazódik annak az igénye, hogy bocsássunk ki egy új igazolást és ne a peres utat válasszuk, megfontoljuk ennek a lehetőségét is. Én ezt a megoldást is tudom támogatni" - jelentette ki a polgármester. Hozzátette, ehhez a kérvényezőknek is új, immár hibátlan iratcsomót kellene benyújtaniuk. "Azt szeretnénk, hogy Nyirő József hamvai az író végakarata szerint minél hamarabb nyugalomra térhessenek" - szögezte le Bunta Levente.
Nyirő József hamvainak május 27-ére tervezett székelyudvarhelyi eltemetése amiatt hiúsult meg, hogy az író nevére a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal által május 25-én kibocsátott temetési engedély formai hibát tartalmazott. Amint azt Augusta-Cristina Urzica prefektus elmagyarázta, az iratban egy 2012-ben kiállított dokumentumra (vélhetően a hamvasztás dokumentumára) hivatkoztak, és nem az 1953-ban kiállított elhalálozási anyakönyvi kivonatra, amint azt a törvény előírja.
A prefektus a Hargita megyei Törvényszék közigazgatási osztályán kérte az engedély érvénytelenítését. A román törvények értelmében a közigazgatási bíróságon megtámadott határozatok hatályát mindaddig felfüggesztik, míg ítélet nem születik azokról. A prefektusi intézkedés mintegy beteljesítette a Nyirő József újratemetését ellenző kormánypárti román politikusok nyilatkozatait. Székelyudvarhelyen május 27-én nem temették el az író hamvait, csak ökumenikus áhítatot tartottak emlékére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.