Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Július 16. 13:30, szerda | Helyi
Forrás: infonograd

Nyáron is fontos az óvatosság!

Nyáron is fontos az óvatosság!

A hőség és az eső próbára teheti a legtapasztaltabb gépjárművezetőket is.

A nyár közepén többen indulnak nyaralni, vagy szabadságukat, vakációjukat töltik, így az utakon is többen közlekednek. Nem szabad elfelejteni, hogy ennek az évszaknak is megvannak a sajátos közlekedési veszélyei.
A tapasztalatok alapján a nyári forróságban a közúti közlekedésben résztvevők türelmetlenebbek, ingerlékenyebbek, és ezért a veszélyhelyzeteket sem jól mérik fel. Többször előfordul a sebességhatárok túllépése, a szabálytalan előzések, hirtelen kormánymozdulatok és manőverek, melyek fő baleseti okok.
Az évszak másik sajátossága a váratlanul lezúduló, özönvíz szerű esőzés, mely szintén próbára teszi a gépjárművezetőket. A látótávolság hirtelen csökkenésén túl, az autósok nagy része nem számol az úgynevezett „vízen futás” veszélyeivel. A gumiabroncs mintázata gördülés közben megtöri az útfelületen kialakult vízréteget, a mintázat árkai pedig elvezetik a vizet hátrafelé és oldalra; így az kiszorul a gumiabroncs felfekvő felülete alól. Túlzott sebességnél nincs idő, kopott gumiabroncsnál pedig nincs hely a vízelvezetésre. Ilyenkor a kerék fokozatosan elveszíti kapcsolatát az úttesttel, „felfut” a vízre, és a tapadás megszűnése miatt a jármű kormányozhatatlanná válik. Mindez akkor alakul ki a legkönnyebben, ha a nagy sebesség kopott gumiabroncsokkal párosul. Az autógumi futó felületének bordázatát nyáron is ellenőrizni kell, zivatar idején csökkentsék a sebességüket vagy álljanak félre, és ha csendesedik az eső, akkor folytassák útjukat.
A sebességhatárok túllépése mellett ugyanolyan veszélyeket tartogat az indokolatlanul lassú haladás is, mely nem csak a mögöttes forgalmat akadályozza, de vezetőtársaikat olyan előzési manőverekre készteti, melyek az úgynevezett „frontális” ütközések fő okai.
Összességében a nyári hőség idején, ha tehetik, kerüljék a legmelegebb órákban történő elindulást, a gépjármű átszellőztetésével próbálják meg azt lehűteni, a sebességhatárokat tartsák be, a hirtelen manőverektől, kormánymozdulatoktól óvakodjanak. Az előzést szabályosan, arra alkalmas útszakaszon, a megfelelő irányjelzések használata mellett hajtsák végre.

Biztonságos és balesetmentes közlekedést kíván:
a Nógrád Megyei Baleset-megelőzési Bizottság.

Programkereső

Címkék: biztonság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.