Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Július 25. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Nyári táborokat ellenőrzött a NÉBIH

Nyári táborokat ellenőrzött a NÉBIH

A jogszabályoknak megfelelően működik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által országosan ellenőrzött 153 nyári tábor többsége, a hivatal két esetben: egy budapesti és egy Komárom-Esztergom vármegyei tábor üzemeltetőivel szemben indított eljárást; a szezonális ellenőrzés augusztus 11-ig folytatódik - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a nyári táborok étkeztetését biztosító egységeket június 26. és július 7. között vizsgálták: az ellenőrzött 153 táborban 8196 ember étkeztetéséről gondoskodtak.

Megállapították, hogy a gyermekek napközben háromszori étkezésben részesültek, az "ottalvós" helyszíneken vacsorával kiegészítve. A szervezők tízóraira és uzsonnára jellemzően hűtést nem igénylő, kiskereskedelmi üzletekben vásárolt friss pékárut, 2 deciliteres gyümölcslevet és gyümölcsöket kínáltak.

A Nébih szerint általános tapasztalat, hogy a több turnusra tervező táboroztatók felkészültebbek, mint akik csak egy-két hétre fogadnak gyerekeket.

Összességben a táborok üzemeltetése megfelelt az élelmiszerbiztonsági jogszabályoknak. Pozitívumként értékelték, hogy az ételek és élelmiszerek nyomon követése minden esetben megfelelő volt. Az ételminták kezelésével és a HACCP-ben előírt dokumentumok naprakész vezetésével is alig akadt gond.

Ugyanakkor a hiányosságok között említették, hogy több esetben a dolgozók nem rendelkeztek érvényes egészségügyi könyvvel, a fertőtlenítő mosogatás nem mindenhol valósult meg, valamint a konyhákon használaton kívüli, vagy épp oda nem illő tárgyakat tároltak. Emellett a dolgozók élelmiszerbiztonsági és higiéniai tudása is többször hiányosnak bizonyult. A kisebb hiányosságokat az ellenőrzés ideje alatt azonnal javították.

Táborokat is kiszolgáló két vendéglátóhellyel szemben azonnal intézkedtek. Egy budapesti bisztró és egy Komárom-Esztergom vármegyei étteremnél is súlyos élelmiszerbiztonsági szabálytalanságokat tártak fel. Példaként említették, hogy az ételeket nem megfelelő helyen és hőmérsékleten tárolták, de a higiéniai körülmények is erősen kifogásolhatóak voltak - olvasható a Nébih közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk