Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Április 10. 14:22, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Nulla energiás házat mutat be a MAKÉSZ a Construmán

Nulla energiás házat mutat be a MAKÉSZ a Construmán

Az Európai Unióban 2020 után már csak közel nulla energiamérlegű házak épülhetnek, egy ilyen nulla energiás házat a szerdán nyitó Construma kiállításon is megtekinthetnek a látogatók.

Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége könnyűszerkezet-építő tagozatának, a MAKÉSZ-nek az elnöke a szakkiállításon tartott sajtótájékoztatón, szerdán Budapesten elmondta: egy nulla energiás készház ára 30 százalékkal drágább a hagyományos készházhoz képest, négyzetméterenként 260 ezer forint körüli összegért már felépíthető.
A kiállításon felépített házban bemutatják a nulla energia eléréséhez szükséges eszközöket és megoldásokat. Az első lépés a ház jó hőszigetelése, a működtetéséhez szükséges minimális energiát pedig megújuló forrásból kell előállítani - mondta az elnök.
Bemutattak egy farostból készült szigetelőanyag-újdonságot, a már ismert természetes alapanyagú hőszigetelő, a használt újságpapír mellett. A másik újdonság a vályog vakolat, amely magába szívja a lakásban keletkező kellemetlen szagokat, például a dohányfüstöt.
A nulla energiafelhasználás eléréséhez napkollektort és napelemet szerelnek a házak tetejére. A napkollektor adja a meleg vizet és rásegít a fűtésre. Az energiafelhasználás mérlege úgy lesz nulla, hogy a napelemek által termelt, pillanatnyilag felesleges energiát betáplálják a hálózatba, majd csúcsidőben onnan visszavásárolják.
Kárpáti József elmondta: felújítással is nulla energiássá tehető egy ház, de nem biztos, hogy megéri, miután 3 millió forintnál kezdődik egy átlagos családi ház energiát megtakarító felújítása.
A tájékoztatón idéztek egy uniós összehasonlítást, amely szerint egy energetikailag C-kategóriás, azaz átlagos, a követelményeknek megfelelő ház éves fogyasztása négyzetméterenként 160 kilowatt Magyarországon, Nyugat-Európában mindössze 50-80 kilowatt. A megtakarításnak tehát van tere, különös tekintettel arra, hogy az EU-ban 2020 után már csak közel nulla energiás házak épülhetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár