Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. November 06. 15:00, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Növényegészségügyi zárlat Szécsényben a burgonya baktériumos gyűrűs rothadása miatt

Növényegészségügyi zárlat Szécsényben a burgonya baktériumos gyűrűs rothadása miatt

Növényegészségügyi zárlatot rendelt el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Nógrád megyei Szécsényben a burgonya baktériumos gyűrűs rothadása miatt.

A Nébih az MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti: két Nógrád megyei termőhelyen is megjelent a burgonya baktériumos gyűrűs rothadását okozó karantén károsító. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság elrendelte a fertőzött tételek megsemmisítését, valamint a növényegészségügyi zárlat kiterjesztését a területre.

A hivatal tájékoztatása szerint Nógrád megyében korábban már elrendeltek zárlati intézkedéseket a fertőzés miatt, ennek ellenére 2015-ben a fertőzött termőhelyeken végzett utóellenőrzések során a két szécsényi termelőnél az összesen 7,2 hektáron termelt étkezési burgonyából vett mintákban a laboratórium ismét kimutatta a kórokozó jelentétét.

A megyei kormányhivatal a fertőzöttségre utaló előzetes eredmények birtokában azonnal elrendelte a forgalomba hozatali, szállítási és felhasználási tilalmat. A megerősített eredmények alapján már megkezdődött a fertőzöttnek nyilvánított táblákon termett összes burgonya megsemmisítése. Az idei fertőzés az előző évben elrendelt növény-egészségügyi zárlat kiterjesztését vonja maga után.

A Nébih közleményében hangsúlyozza: a betegség elterjedésének megakadályozása érdekében fontos, hogy senki ne ültessen növényegészségügyi szempontból ellenőrizetlen burgonyát.

A burgonya baktériumos gyűrűs rothadása világszerte előforduló betegség, nincs ellene termelői védekezési lehetőség. Ezért elterjedése nagy gazdasági kárt okozhat a burgonyatermesztésben.

Magyarországon először 2004-ben Baranya megyében fordult elő a fertőzés. Akkor az állomány megsemmisítésével sikerült felszámolni a betegséget. A kórokozó jelenlétének felderítésére a növényvédelmi hatóság az ország egész területén folyamatosan végzi a hatósági ellenőrzéseket - jelezte a Nébih.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 20:48, kedd | Helyi

Esős, záporos, kissé szeles idő.

Egy ciklon halad át felettünk, emiatt felhős, borongós időben lesz részünk, és sokfelé számíthatunk esőre, záporokra, keleten, északkeleten zivatarokra is. Több tájegységünkön kiadósabb eső várható.

2024. Április 23. 15:45, kedd | Helyi

Sportkavalkád - sportválasztó és nosztalgia sportnap, 2024. május 31-én, a Sportcentrumban!

Válassz sportot Salgótarjánban! 2024. május 31-én, a Sportcentrumban! A salgótarjáni Városi Sportcentrumban sportválasztó és nosztalgia sportnapra várják az érdeklődőket.

2024. Április 23. 15:42, kedd | Helyi

Sportoló Nemzet sportszakmai országjárás indul májusban.

Sportoló Nemzet sportszakmai országjárás indul május elején, azzal a céllal, hogy a lehető legtöbb ember megismertessen a sport területén az elmúlt 14 évben elért eredményekkel.

2024. Április 23. 14:50, kedd | Helyi

Új szén-dioxid-megkötő módszert tesztelését kezdi meg az OMV-Petrom.

Új szén-dioxid-megkötő módszer tesztelését kezdi meg az OMV Petrom - közölte a kőolajipari vállalat.