Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. November 11. 13:00, hétfő | Helyi

November 14. - Diabétesz Világnapja

November 14. - Diabétesz Világnapja

Mi az amit tudnunk kell a cukorbetegségről?

A vércukor a sejtek energiaforrása, ami a vérben kering. Mennyiségét bonyolult rendszeren keresztül az Inzulin nevű hormon szabályozza. Ez a hormon szükséges ahhoz, hogy a sejtek fel tudják venni az energiaforrást, a vércukrot. Ha az inzulin mennyisége kevés, a vérben hiába van elegendő vércukor, a sejtek éheznek, nem tudják azt hasznosítani, kialakul a cukorbetegség, a diabétesz. A vérben keringő cukor minden szervünkhöz eljut - és odaérve azokat károsítja. Így alakulnak ki a diabétesz mellékhatásai.

Attól függően, hogy az inzulinhiány abszolút, vagy relatív, beszélünk egyes és kettes típusú cukorbetegségről.

Az egyes típusúban egyáltalán nem termelődik inzulin - ezt pótolni kell.

A kettes típusúban van inzulin, de nem elegendő, és a szervezet érzékenysége csökken az inzulinnal szemben, azt mondjuk. rezisztens. Ez a típus a gyakoribb, és ennek kialakulása függ genetikai tényezőktől, és elsősorban az életmódtól, az elhízástól. Általában a hasi zsírszövet megnövekedése a veszélyes, ez sajnos maga után vonhat még sok problémát, pl.: magas vérnyomás, emelkedett vérzsírok - és ezek együttes jelenléte a metabolikus szindrómát jelenti.

A kettes típusú diabétesz kezelése életmód váltást is jelent. Átgondolt, szénhidrátokban szegény étrend, rendszeres testmozgás-ezek testsúly csökkenést eredményeznek, és a gyógyteák, gyógyhatású készítmények használata. Általában ezek együttesen normalizálják a vércukorszintet. Amennyiben szükséges, ezek mellett, egyidejűleg gyógyszeres kezelést is javasol az orvos.

A megelőzést nem lehet elég korán kezdeni. Gyerekeinket, unokáinkat szoktassuk rá az egészséges táplálkozásra, felejtsék el a csipszeket, kólát, hamburgert. Mozogjanak minél többet így valószínűleg boldog és egészséges felnőttek lesznek- és hálásak, hogy vigyáztunk rájuk.

A vércukor rendszeres ellenőrzése nagyon fontos, hiszen eleinte alig van tünete a betegségnek. Gyógyszertárunkban mindig van lehetőség rá, és egyúttal elmondjuk, milyen készítményekkel segítheti a gyógyulást.

Szeretettel és jó tanácsokkal várjuk!

Tanácsadás: Balla Lászlóné -Borostyán Patika

Balla Lászlóné

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 10:16, kedd | Helyi

Több mint harmincmillió látogatót várnak Rómába a 2025-ös szentévben.

Több mint harmincmillió látogató érkezésével számolnak Rómában a 2025-re meghirdetett jubileumi szentévben, ami jelentős infrastrukturális és biztonsági felkészülést igényel.

2024. Április 23. 09:58, kedd | Helyi

Czomba Sándor: munkához juthatnak a tartós álláskeresők.

A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára

2024. Április 23. 09:00, kedd | Helyi

Sportkavalkád - sportválasztó és nosztalgia sportnap, 2024. május 31-én, a Sportcentrumban!

Válassz sportot Salgótarjánban! 2024. május 31-én, a Sportcentrumban! A salgótarjáni Városi Sportcentrumban sportválasztó és nosztalgia sportnapra várják az érdeklődőket.

2024. Április 23. 08:38, kedd | Helyi

Nébih: a tavalyinál kevesebb bírsággal zárult a tavaszi élelmiszerellenőrzés.

Körülbelül ugyanannyi figyelmeztetéssel, de a tavalyinál kevesebb bírsággal zárult az április 1-jén véget ért, országos élelmiszer-ellenőrzés - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)