Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2023. November 11. 16:13, szombat | Helyi
Forrás: Sokszínű Vidék/Időkép/web/zsuffa csaba

November 11-én éjjel újra megcsodálhatjuk a sarki fényt

November 11-én éjjel újra megcsodálhatjuk a sarki fényt

Újra feltündökölhet az aurora borealis, éjfélre már nagy területen. Ma kora este várhatóan G2-es erősségű geomágneses vihar éri el a Földet,

a bolygó mágneses mezejének zavarait jelző Kp-index értéke éjfél körül már 6 fölött lesz.

Különösen Budapest-Békéscsaba vonaltól délnyugatra kiderül az ég, ezeken a vidékeken érdemesebb lesz az égboltot figyelni.

Korábban, november 5-én is felragyogott az égbolton a sarki fény, amelyről több fotós is látványos képsorokat készített.

A Napból érkező töltött részecskék az ionoszférában található oxigén- és nitrogénatomokkal ütközve újra erős sarki fényt eredményezhetnek, ami akár a mi földrajzi szélességünkről is láthatóvá válhat. A töltött részecskék által okozott zavart jelző Kp-index előrejelzése is erre utal, amely az éjféli, hajnali órákban a 6-os értéket is meghaladja majd.

Az ország északkeleti harmadán élőknek sajnos nem lesz szerencséje, ott még kitart a borongós, esős idő. Nagyjából a Budapest-Békéscsaba vonaltól délnyugatra éjfélig azonban kiderül az ég. Amennyiben szerencsés az ember akkor akár szabad szemmel is újra megpillantható lesz a sarki fény.

Erről szóló korábbi írásunkat itt olvashatja:https://infonograd.hu/hirek/olvas/mitol-van-a-sarki-feny-magyarorszagon-a-naptevekenyseg-foldi-hatasairol-2023-11-06-180740

Ha tetszett a cikk, ossza meg kedvenc Facebook csoportjában, vagy saját oldalán!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:00, szerda | Helyi

Szép időben majálisozhatunk.

Azaz május elsején a napsütést időnként már felhők zavarják meg.

2024. Május 01. 07:50, szerda | Helyi

Gyógyszertári ügyeleti beosztás Salgótarján városban 2024. május hónap.

ÜGYELETI TÁJÉKOZTATÓ

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 15:15, kedd | Helyi

Salgótarjánból akartak hazajutni.

Egy bátonyterenyei pár keverte magát nagy bajba, mert lekéste az autóbuszjáratot, és bűnös módját választotta a hazajutásnak.