Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. December 20. 12:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Nőtt a fogyasztóvédelmi szabálytalanságok aránya Nógrádban

Nőtt a fogyasztóvédelmi szabálytalanságok aránya Nógrádban

Nógrád megyében a fogyasztóvédelmi ellenőrzések során 2012-ben 46 százalékban tártak fel különféle hiányosságokat, ami a válság elmélyülésének és az egyre több kényszervállalkozásnak tudható be.

Ez hangzott el a megyei kormányhivatalban megtartott sajtótájékoztatón, melyen Pintér István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Igazgatóság főigazgatója kifejtette: a nehézségek ellenére Nógrád megyében 21 vállalkozás került fel a fogyasztóvédelem pozitív listájára. Az ezzel járó embléma az üzlet külső homlokzatán is elhelyezhető, két évre nyerhetik el internetes regisztráció után a pályázók.
A főigazgató az MTI kérdésére elmondta, hogy az országban 1800 ilyen pozitív listás vállalkozás működik.
Szomszéd Tamás, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségének vezetője elmondta, hogy az idén a legtöbb gondot a kisebb üzletekben, a vásárcsarnokokban, a termelői piacokon tapasztalták, ezen ellenőrzések 55 százaléka tárt fel valamilyen - többnyire azért nem jelentős - hiányosságot. A leggyakoribb az árfeltüntetés elmulasztása, de sűrűn tapasztalták hitelesítés nélküli mérőeszköz használatát is.
Hozzátette: visszaszorulóban van a vásárlók egyik legjellemzőbb megkárosítása, amikor a csomagolóanyagot is belemérik az eladásra szánt áru súlyába. Ugyanakkor tapasztalták a lejárt szavatosságú termékek akciós áruként történő hirdetését is.
Szomszéd Tamás elmondta, az ellenőrzések 2010-ben 33, 2011-ben 40, ez évben pedig 46 százalékos arányban találtak kifogásolnivalót. Ez részben a válság mélyülésének tudható be, megmutatkozik, hogy a kereskedők a silányabb árukat szerzik be. Nőtt a kevés tapasztalattal rendelkező kényszervállalkozások száma, ugyanakkor új területeket is ellenőriztek a fogyasztóvédelem szakemberei. A szabálytalanságok visszaszorításában fontosnak nevezte a lakosság tájékoztatását, a fogyasztói jogok széles körben való megismertetését is.

Címkék: fogyasztóvédelem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.