Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Január 04. 12:42, csütörtök | Helyi
Forrás: hirado/web/zsuffa csaba

Nőket nem engedünk be az orvosira és bölcsészkarra!

Nőket nem engedünk be az orvosira és bölcsészkarra!

Ez volt az álláspont Magyarországon, 1895. december 19-ig. Ekkor engedélyezték először, hogy az egyetemek bölcsészettudományi és orvosi karát női hallgatók is látogathassák. A századforduló körül a női egyenjogúság

csak mérsékelt ütemben haladt előre.

Az 1840-től egyre erősödő nőmozgalmaknak köszönhetően,

Teleki Blanka, Karacs Teréz, Veres Pálné tevékenysége következtében – magyar lányok is járhattak középiskolába, szakképző intézménybe. Végül a vallás- és közoktatásügyi miniszter engedélyezte.

Dr. Rechnitz Kurt egyetemi docens szülészetből vizsgáztatja Huszár Teréz negyedéves orvostanhallgatót a Baross utcai I. számú Női Klinikán, amikor a Budapesti Orvostudományi Egyetem növendékei leteszik félévi vizsgáikat. MTI Fotó: Molnár Edit

A nők tanulmányainak fontossága, a tudományos életben való részvétele először az 1830-as években vetődött föl.

Több mint 60 évi disputa után, Ferenc József 1895. november 18-án kelt “legfelsőbb elhatározása”, királyi leirata birtokában Wlassics Gyula vallás- és közoktatási miniszter 1895. december 19-én engedélyezte, hogy az egyetemek orvosi, bölcsészeti és gyógyszerészeti tanfolyamaira nők is felvételt nyerjenek.

Az eredeti tervezet még valamennyi világi kart és a műegyetemet is megnyitotta volna a nők előtt, de végül csak három területen engedélyezték a nők felsőfokú tanulmányait, felvételüket kérvényezniük kellett.

Az első magyar diplomás hölgy Hugonnai Vilma volt, aki 1879-ben, az egyik svájci egyetemen kapott orvosi diplomát, melynek honosítása itthon hosszú időbe telt.

Magyarországi egyetemen először 1900. november 3-án adtak ki diplomát hölgynek, Steinberger Sarolta szülész-nőgyógyász orvosnak, aki diplomája kézhezvétele után külföldön folytatott tanulmányokat, főleg a nőgyógyászati szakterületen.

Az első női mérnökhallgatókat 1918-ban vették fel a Műegyetemre, összesen négyet. Az első női egyetemi tanárt 1930-ban nevezték ki. A nők jogainak érvényesítését az 1919-ben alakult Diplomás Nők Nemzetközi Szövetsége segítette.

A szervezet azzal a célkitűzéssel alakult, hogy az egyetem ugyanolyan körülményeket teremtsen a tanuláshoz a lányoknak, mint a férfiaknak. Eleinte például nem volt külön toalett a lányok számára, hiszen csak fiúk jártak az egyetemre.

A professzorok nem vonták be őket a folyosói vagy a férfi hallgatókkal oly gyakori, szinte baráti beszélgetésekbe, pihenésre szobát jelöltek ki a nőknek az egyetemen, ahol megszabadulhatnak szellemi fáradtságuktól, kimaradtak az egyetemi közéletből.

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE 😃
ADJUNK minél többet, minél TÖBBEKNEK! Nincs reklám, nincs politika.

CSOPORT: https://www.facebook.com/groups/infonograd
HÍROLDAL: https://www.infonograd.hu
TikTok: https://www.tiktok.com/@infonograd
Threads: https://www.threads.net/@infonograd_hiroldal
Insta: https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal
. . . . . . . . . . . . . . . . . .

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:00, hétfő | Helyi

Kora nyárias idő.

Főként a Dunántúlon szűrhetik vastagabb fátyolfelhők a napfényt, a Dunától keletre viszont sok napsütésre számíthatunk.

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,