Városlista
2023. február 4, szombat - Ráhel

Hírek

2022. Június 17. 09:37, péntek | Helyi
Forrás: Rackhost

Nógrád megyében is terjednek az internetes csalások

Nógrád megyében is terjednek az internetes csalások

A mai információs társadalom jellemzője, hogy a modern technológia az élet minden területét behálózta, legyen az a közigazgatás, az ügyintézés, a kereskedelem vagy az egészségügyi ellátás.

Az internet nagymértékű integrálása azonban nemcsak előnyökkel jár, hanem számos hátránnyal is szembe kell nézni.

Az utóbbi években Magyarországon is megszaporodtak a számítógépes bűncselekmények, sőt, szinte már mindennapossá váltak. A webes felületeken keresztül már nem csak az információk jutnak el azonnal a felhasználókhoz, hanem a kiberbűnözők is. Az internetes csalások révén nem csak a felhasználóknak van veszteni valójuk, a hazai szolgáltatókat is jelentős károk érik.

Milyen internetes átverésekkel találkozhatunk az interneten?

A kiberbűnözők leggyakrabban online hirdetési felületeken kecsegtetnek rendkívül kedvező ajánlatokkal vagy – az esetek többségében – nyereményjátékokkal. Az elkövetők gyakran használják magyar hírességek arcképét is egy-egy hamis termék vagy szolgáltatás népszerűsítésére, természetesen jogtalanul, azt a látszatot keltve, hogy a közéleti személyiségek sem hagyták ki a soha vissza nem térő ajánlatot. Szembetűnő jellegzetessége az internetes átveréseknek még, hogy a korábbi – soha nem is létező – vásárlói véleményekre támaszkodva szeretnének minél több felhasználót rávenni az ügyletre.

Az internet felhasználókat célzó csalások leginkább banner hirdetésekbe ágyazva, de a közösségi oldalakon privát üzenet formájában vagy e-mailben bukkannak fel. Kattintást követően a felhasználót átirányítják egy hazai szolgáltató honlapjához nagyon hasonlító weboldalra. Ekkor már a weboldal domain neve is gyanús lehet. A legtöbb, átverés céljából létrejött oldal az eredeti weboldalhoz nagyon hasonló címen érhető el, ám a különbség egy megkettőzött betűvel, egy eltérő végződéssel vagy egy közbeékelt karakterrel mutatkozik meg. Ha ismeretlen oldalra tévedünk, célszerű megvizsgálni az ÁSZF és a kapcsolati oldal meglétét, hiszen ezeket hazánkban kötelezően fel kell tüntetni!

Miért jönnek létre hamis oldalak?

A számítógépes bűnözőknek két céljuk van: az adathalászat és a bevételszerzés. A legtöbb online áruház hamis vagy nem létező termékeket árul, sőt, maga a webáruház sem létezik, csupán az online térben. Másrészt, létrejönnek olyan hamis oldalak is, amelyek célja, hogy minél több banner hirdetést helyezzenek el rajtuk, majd az adott oldalra minél több látogatót csábítsanak kihagyhatatlan ajánlatokkal. Az oldalra téve a felhasználók minden kételkedés nélkül rákattintanak a különböző hirdetésekre, hatalmas bevételt generálva ezzel – a hirdetők kárán – az oldal üzemeltetőinek.

Egyre több az internetes átverés Nógrád megyében is

2021 harmadik negyedévében az MNB adatai szerint rekordot döntött az adathalász támadások száma Magyarországon, és azóta sem regisztráltak magasabb értéket. Ekkor a csalók több mint 120 millió forint kárt okoztak a magyar felhasználóknak. Az átverések magas száma mögött feltehetően az áll, hogy a koronavírus-járvány következtében a magyar lakosság zöme elkezdte aktívan használni bankkártyáját internetes vásárlás során és megszaporodott a külföldi online vásárlások száma is.

2022 májusában a KSH kevesebb információs rendszer segítségével elkövetett csalást regisztrált az előző év azonos időszakához képest. A 2020-ban Budapesten követték el a legtöbb internetes csalást, ám a vidéki megyék közül Bács-Kiskun és Nógrád megyében volt a legmagasabb az egy lakosra jutó regisztrált bűncselekmények száma, amelynek közel egyharmada tekinthető számítógépes csalásnak.

Forrás: Rackhost.hu

Kép: pixabay.com

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 03. 15:00, péntek | Helyi

Téliesre fordult az időjárás

2023. Február 03. 10:55, péntek | Helyi

60 helyett 127

A héten megtartott közlekedésrendészeti ellenőrzések során a hatóság tagjai egy szolgálati gépjárműbe szerelt sebességmérő készülékkel mérték be a képen látható személygépkocsi vezetőjét. A 40 éves sofőr 2023. január 30-án

2023. Február 03. 09:52, péntek | Helyi

A Nyitnikék-ben nyitottak

Az idei évben is folytatódnak az óvodások részére összeállított közlekedésre nevelési foglalkozások a vármegyeszékhelyen.

2023. Február 03. 09:00, péntek | Helyi

Megerősítő szolgálat Kállón

A Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatósága Bevetési Főosztály III. Lovas és Kutyás Szolgálati Osztály Lovas Alosztály lovas járőrei, illetve több Nógrád és Pest vármegyei polgárőr egyesület lovasai láttak el kö