Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. November 27. 17:02, kedd | Belföld
Forrás: mti - fotó: MTI

Nincs felemelőbb gesztus a véradásnál

Nincs felemelőbb gesztus a véradásnál

Nincs nemesebb, felemelőbb és nagyobb segítséget jelentő gesztus a véradásnál – mondta az egészségügyi államtitkár a véradók napján, a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó ünnepségén, kedden Budapesten.

Horváth Ildikó hozzátette: a véradó "kicsit az életét is odaadja", ismeretlen embertársára áldozza idejét, figyelmét. Hozzátette: komoly munka árán lehet elérni, hogy a fiatalok is megértsék, megtanulják, milyen felemelő a véradáson keresztül is segíteni. Fontosnak nevezte, hogy a fiatalok tisztában legyenek azzal, milyen nagy szociális örökség a véradás, milyen fontos összetartó ereje a közösségnek.

Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke arról beszélt, hogy a véradók napján azokat ünnepeljük, akik úgy döntenek, önként részt vesznek mások segítésében, és azokat is, akik szervezik ezeket a véradásokat. Azt mondta, sokan nem gondolnak arra, hogy nem csak akut helyzetekben fontos a vér, de például a daganatos betegek kezelésében, így a gyermekkori akut leukémia kezelésében is.

A vöröskereszt elnöke hozzátette: ő is vércserének köszönheti életét, ezt személyesen is köszöni a véradóknak és a szervezőknek.

Fábián Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a véradás nagyszerűsége az önzetlenségben és szolidaritásban rejlik. A véradás az együttérzés egyik legszebb megnyilvánulása, aki a vérét adja, saját magát adja, köszönetet és hálát nem várva - emelte ki. Hozzátette: a Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a véradás szervezésében.

Elmondta azt is, ahhoz, hogy Magyarországon a biztonságos vérellátáshoz évente 500 ezer egység vérre van szükség, ehhez évente mintegy félmillió önkéntes véradó segítségét várják. A helyettes államtitkár kiemelte: a vért nem lehet mesterségesen előállítani, ezért van szükség a véradók önzetlenségére.

Az ünnepségen a sokszoros véradókat, a több éve a véradás-szervezésben tevékenykedőket, a véradóbarát munkahelyeket és a véradás ügyének támogatóit díjazták; idén több mint hatvanan kaptak elismerést.

A vöröskereszt és az OVSZ felterjesztése alapján tizenkilencen vehették át az Emberi Erőforrások Minisztériumának Pro Vita díját. A kitüntetettek között van olyan, aki már 133-szoros véradó. Kiemelkedő véradásszervezői munkáért 18-an kaptak emlékérmet. A véradóbarát munkahely címet húsz cég, intézmény nyerte el, a véradás ügyét támogatók közül pedig hatot díjaztak.

A Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére 1988 óta november 27. a véradók napja Magyarországon.

Címkék: véradás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.