Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2013. December 18. 13:30, szerda | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Neves magyar festők műveiből nyílik tárlat Salgótarjánban

Neves magyar festők műveiből nyílik tárlat Salgótarjánban

Évtizedes szünet után újra láthatók mások mellett Munkácsy Mihály, Benczúr Gyula, Csontváry Kosztka Tivadar és id. Markó Károly festményei Salgótarjánban csütörtöktől.

A Dornyay Béla Múzeumban nyíló tárlat a 19. századi, európai léptékű magyar festőművészek munkáin keresztül a modern festészet születésébe nyújt bepillantást - közölte az MTI-vel Shah Gabriella, a Dornyay Béla Múzeum igazgatója.
A művészettörténész hozzátette: a Kovács Gábor Gyűjteményből érkező alkotások között vannak még Barabás Miklós, Székely Bertalan, Lotz Károly, Mednyánszky László és Gulácsy Lajos festményei is. A tárlat a klasszicizmustól a romantikán és a realizmuson át a naturalizmusig ívelő stíluskorszakok nyomán rajzolja meg a portréfestészet és a tájábrázolás fejlődését.
Shah Gabriella megjegyezte: harminc éve nem láthattak Munkácsy- és Benczúr-festményeket Salgótarjánban a múzeumlátogatók. Hozzátette: a fővárosi gyűjtemény bemutatása alkalmat ad arra is, hogy a reneszánsz, akadémikus festészet és az avantgárd képzőművészet közti korszakot jól reprezentáló saját múzeumi anyagukat, a Mihályfi Ernő gyűjteményt új kontextusba helyezzék.
A Kovács Gábor Gyűjtemény darabjait 2014. március 22-ig láthatja Salgótarjánban a nagyközönség.

Címkék: kiállítás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 09:00, szerda | Helyi

Az A-vitamin csoport elnevezésének és táplálkozási ajánlásának átalakítását javasolják kutatók.

Az újonnan felfedezett A5-vitamin miatt az A-vitamin csoport új elnevezését és a táplálkozási ajánlások kiigazítását javasolja Bánáti Diána, az Szegedi Tudományegyetem (SZTE) professzora.

2024. Május 15. 08:21, szerda | Helyi

Robotsebészeti központot adtak át a Debreceni Egyetemen.

Az egyetemi fejlesztések újabb mérföldköveként robotasszisztált sebészeti rendszert helyeztek üzembe kedden a Debreceni Egyetem (DE) klinikai központjában.

2024. Május 15. 08:00, szerda | Helyi

Kissé szeles májusi idő.

Szinte mindenhol napos időre ébredhetünk, csupán néhol délkeleten fordulhat elő egy-egy gyenge futó zápor. Napközben a napos-gomolyfelhős idő mellett a Dunántúlon megnövekszik a fátyolfelhőzet is.

2024. Május 15. 07:59, szerda | Helyi

Idegen civilizációk nyomaira bukkanhattak a Tejútrendszerben

Hét olyan csillagot találtak, amelyeknek különös fényét természetes körülményekkel nehezebb megmagyarázni, mint azzal, hogy elkezdték hatalmas energiaközpontokká alakítani őket.