Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Június 10. 15:00, kedd | Helyi
Forrás: infonograd

Nemzetközi találkozó az önellátó gazdálkodás újjáélesztéséről Varsányban

Nemzetközi találkozó az önellátó gazdálkodás újjáélesztéséről Varsányban

Az Arany Rózsa-díjas Varsány önkormányzata és a településen működő civil szervezetek rangos nemzetközi találkozót szerveznek 2014. június 25-29. között.

Az EACA pályázati kiírásában az önkormányzat sikeresen pályázott, így testvértelepülési programja részeként valósíthatja meg „Az 5. évfordulós találkozó a családi gazdaságok jegyében - az önellátó gazdálkodás újjáélesztéséért” elnevezésű, 549303-EFC-1-2013-3-HU-EFC-CM azonosító számú projektjét.
Varsányban az elmúlt évek során az önkormányzat ösztönzésére falugazdaság jött létre, a hagyományos faluközösség értékeinek megtartásáért, újjáélesztéséért. Falugazdaságuk azóta is a helyi szükségleteket figyelembe véve, ám a külvilág piaci hatásaira nyitottan dolgozik. A meglévő adottságok arra ösztönözték az önkormányzatot és a helyi civil szervezeteket, hogy olyan partnerszervezetekkel vegyék fel a kapcsolatot, melyek innovatív megoldásokkal eredményesen karolták fel a helyi kezdeményezéseket, és hasznosítható tapasztalatokkal rendelkeznek. A célok megvalósítására kiváló alkalmat kínál a testvértelepülésekkel történő rendezvénysorozat, annál is inkább, mert a szlovákiai Ragyolccal éppen jubileumot, a testvértelepülési kapcsolat ötödik évfordulóját ünnepli Varsány ebben az esztendőben.
Varsány község évek óta kiváló szakmai és baráti kapcsolatokat ápol a környező országok településeivel, melyeket folyamatosan bővít. 2006-ban vették fel Sedziejowice-val, az első lengyelországi testvértelepüléssel a kapcsolatot, 2008-ban a szintén lengyel Otmuchów-val, majd 2009-ben a már említett szlovákiai Ragyolccal. 2010-ben lett testvértelepülés az erdélyi Homoródkarácsonyfalva és a szerbiai Palicsfürdő. Ezen testvértelepülések képviselői, valamint a kolozsvári Civitas Alapítvány és a székelyudvarhelyi Székely Gyümölcs Egyesület delegációi is részt vesznek a június 25.-29. közötti programokon, ahol bőven lesz módjuk megosztani a családi gazdálkodásban szerzett tapasztalataikat.

A program keretében sor kerül kulturális, sport, gasztronómiai bemutatóra, szakmai konferenciára, közös szakmai kirándulásra. A tapasztalatcseréken – a határon átnyúló kapcsolat erősítése és bővítése mellett - megvitatják a családi gazdálkodás európai stratégiájának 2020-ig történő megvalósítási lehetőségeit, innovatív megoldásokat alakítanak ki, és megemlékeznek Európa keleti bővülésének 10., valamint Varsány és Ragyolc testvértelepülési kapcsolatának 5. évfordulójáról is.
A családok, a családi gazdálkodás európai évében kiváló lehetőség nyílik a faluközösségek megújítására. A szervezők vallják: a faluközösség alkalmas volt régen, hogy önmaga gazdaságát megszervezze, értékteremtő gazdálkodásával hozzájáruljon a településen élők jólétének megteremtésére, és ez ma sincs másként. A partnerségi kapcsolatokban meglévő jó gyakorlatok és követendő megoldások átvételével segíteni tudnak a családi gazdálkodás fellendítésében, a falugazdaságok jelentőségének megerősítésében.
Ezt a célkitűzést szolgálja „Az 5. évfordulós találkozó a családi gazdaságok jegyében - az önellátó gazdálkodás újjáélesztéséért” elnevezésű varsányi rendezvénysorozat. A tudásmegosztásra, ismeret- és készségátadásra törekvő program további kezdeményezéseknek nyújthat példát. A középtávú cél, hogy Közép-Európában civil szervezetek, önkormányzatok, családi gazdaságok közreműködésével kialakítsák az Európa 2020 stratégiai célok elérését célzó együttműködési hálózatot, mely a települések élhetővé tételét segíti elő.
A rendezvénysorozat programja
2014. június 25. (szerda)
Ünnepi önkormányzati testületi ülés a Varsányi Közösségi Házban
2014. június 26. (csütörtök)
Szakmai kirándulás a testvértelepülések szakembereinek (Drégelypalánk, Berkenye, Nagykeresztúr)
Egész napos program Varsányban: lovas kocsis kirándulás a gyümölcsösbe, séta a faluban, házi sajtkészítés megtekintése, Falumúzeum, kézműves foglalkozások, bemutatók a Kézművesportán.
2014. június 27. (péntek)
Székelygyümölcs-Palóc gyümölcs Kiállítás megnyitó a „Volt Presszó” épületében (helyi termékek, levár, sajt, gyümölcs, stb.)
Konferencia a Közösségi Házban: önellátó vidékfejlesztés, helyi termékek marketingje, társadalmi innováció
EurActiv panelbeszélgetés a Közösségi Házban
Este táncház a Közösségi Házban
2014. június 28. (szombat)
Kézműves Porták Kiállítása
Partnerségi szerződés megerősítése Varsány és Ragyolc települések között, emlékezés az 5 éves kapcsolatfelvételre
Szabadtéri programok: kézműves vásár, kóstolók, kulturális program, koncert, tábortűz
2014. június 29. (vasárnap)
Ünnepi szentmise
Programzárás
További információk a www.varsany.hu weboldalon érhetők el.

InfoBlogok

Címkék: Varsány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:18, hétfő | Helyi

Megtartották az Élet menetét Budapesten.

Megtartották az Élet menetét vasárnap, Budapesten. A holokauszt áldozataira emlékező, 20. alkalommal megrendezett séta résztvevői a Dohány utcai zsinagógától a Keleti pályaudvar előtti térre vonultak.

2024. Május 06. 08:00, hétfő | Helyi

Szeles, de napos, meleg hétkezdet.

Csupán fátyol- és kisebb gomolyfelhők zavarhatják a napsütést, zápor, zivatar kialakulásának minimális lesz az esélye.

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Nyárias meleg, futó záporokkal.

Kezdeti napos időt egyre több gomoly és fátyolfelhő zavarhatja meg.

2024. Május 04. 12:00, szombat | Helyi

Megemlékezés Szent Flórián napján.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje elő