Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. November 27. 10:36, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Nemzetközi hárfaverseny Szegeden

Nemzetközi hárfaverseny Szegeden

Csütörtökön megkezdődik a III. Nemzetközi Hárfaverseny vasárnapig tartó programja a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

A fesztiválon több mint húsz nemzet mintegy száz hárfaművésze játszik. Számos európai ország mellett az Egyesült Államokból, Dél-Koreából és Japánból is érkeznek indulók. A versenyzők három korcsoportban mérik össze tudásukat: a nemzetközi zsűri 12, 17 és 25 év alatti kategóriában hirdet győztest – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
A szabadon választott művek mellett a programban szerepelnek kötelező darabok. A legfiatalabbaknak Bartók Béla Este a székelyeknél című művének Járdányi Pál által készített hárfaátiratát kell előadniuk. A 17 év alatti korosztály Reményi Attila kortárs magyar komponista Miniatűrök hárfára című alkotását mutatja be, ez az 1998-as fukui zeneszerzői verseny győztes műve volt. A legidősebbek kategóriájában szereplők repertoárjában pedig Claude Debussy Táncok hárfára és vonósötösre című műve szerepel.
A versenyprodukciók mellett koncerteket is hallhat a közönség: csütörtökön a 2010-es verseny győztese, Agne Keblyte játszik, a fesztivál vasárnap este gálahangversennyel zárul.
Szegeden 2007-ben szerveztek először nemzetközi hárfaversenyt, hogy bemutatkozási lehetőséget kínáljanak fiatal tehetségeknek, és népszerűsítsék a hangszert. A művészeti seregszemlét azóta három évente rendezik meg. A kezdeményezés mellé állt egy francia hangszergyártó cég, amely számos hárfát szállított a Tisza-parti városba, a hangszereken a versenyzők gyakorolhatnak és bemutathatják produkcióikat.
A gyerekek a hárfatanulást egészen fiatalon, már öt-hatéves korban elkezdhetik. A kisgyerekek számára apró, egyszerűsített, pedál nélküli hangszereket készítenek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.