Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. December 03. 07:46, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Németországba menekülhettek a párizsi terroristák

Németországba menekülhettek a párizsi terroristák

Németországban tartózkodhatnak vagy tartózkodhattak a párizsi merényletekkel összefüggésben keresett feltételezett terroristák - jelentette szerdán a Spiegel Online német hírportál.

A portál nem nyilvános rendőrségi dokumentumokra hivatkozva azt írta, hogy a francia, a belga, a holland és a német hatóságok jelenleg hét feltételezett terroristát keresnek a Párizsban november 13-án végrehajtott támadások miatt, és a német hatóságok olyan jeleket vizsgálnak, amelyek arra utalnak, hogy mind a heten Németországban lehetnek, vagy lehettek.

A Spiegel Online szerint az egyik név szerint nem ismert gyanúsítottat két nappal a támadások után látták az A4-es autópálya egy pihenőjében az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Frechennél. Az illetőt a pihenőn üzemelő biztonsági kamerák felvételein is látni. Egy lopott belga rendszámmal felszerelt sötétkék BMW-vel utazott Köln felé.

A Spiegel Online és a Spiegel-csoporthoz tartozó a Der Spiegel című hírmagazin értesülése szerint a merényletek fő szervezőjeként számon tartott belga Abdelhamid Abaaoud az utóbbi években többször járt a radikális iszlamizmus legerősebb németországi irányzata, a szalafizmus német fellegvárának számító Észak-Rajna-Vesztfália legnépesebb városa, Köln térségében, és 2014 tavaszán szoros kapcsolatokat ápolt a Kölntől nem messze fekvő Dinslaken iszlamistáival az a szíriai dzsihadista csoport, amelynek tagja volt.

Abdelhamid Abaaoud meghalt a Párizs melletti Saint-Denisben november 18-án végrehajtott rajtaütésben. Halála révén az első számú gyanúsított a magát Yassine Baghlinak is nevező belga Salah Abdeslam, akiről az a legutóbbi biztos adat a nemzetközi letartóztatási parancs szerint, hogy egy szintén szökésben levő társával, Mohamed A-val egy bérelt autóval elhagyta Belgiumot Németország, Franciaország vagy Luxemburg felé - írta a Spiegel Online. (A belga hatóságok hivatalos közlése szerint Abdeslam útitársának neve Mohamed Abrini.)

Körözik továbbá a francia állampolgárságú, 26 éves Charaffe E.-M.-et és a 28 éves, szintén francia Samir B.-t. Ők a hatóságok szerint egy újabb támadássorozatot terveztek Párizsban. Az utóbbi gyanúsított a Spiegel Online értesülése szerint néhány éve elutazott Szíriába a Bataclan koncertterembe behatoló terrorista kommandó egyik tagjával, Samy Amimourral. A francia hatóságok akkor elveszítették szem elől Samir B.-t - írta a hírportál.

A 130 halálos áldozatot követelő merényletsorozattal összefüggésben keresik még az 53 éves belga Jamal I.-t és a 32 éves francia Franzose Baptiste B.-t - írta a Spiegel Online.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.