Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2013. Március 17. 04:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem lesz központi tananyag

Nem lesz központi tananyag

Visszautasította a köznevelési államtitkárság, hogy az állam csak akkor finanszírozná az új hit- és erkölcstanórákat, ha azokra legalább hét diák jelentkezik. A tárca szerint nem lesz létszámhatár, és a tananyagot sem határozzák meg központilag. Az erkölcstan tanításához hatvanórás továbbképzésen kell részt venniük a pedagógusoknak - írja a Magyar Nemzet.

Csak az állami fenntartású iskolákban vezetik be a kötelező erkölcstan- és hittanórákat, a magán- és alapítványi intézményekre nem vonatkozik a szabály – közölte a Magyar Nemzettel a köznevelési államtitkárság. Az új tantárgyakat heti egy foglalkozás keretében idén szeptembertől építik be az első és ötödik osztályosok órarendjébe, később pedig felmenő rendszerben a többi évfolyamon is. A szülők szabadon dönthetnek arról, hogy az iskola pedagógusa által tartott erkölcstanórára vagy inkább valamelyik egyház által szervezett hit- és erkölcstanra íratják be gyermeküket. Utóbbit a tervek szerint akár az iskolán kívül, a délutáni órákban is meg lehetne tartani, legalábbis ha másképp nem oldható meg, és az érintett szülők is beleegyeznek.

A lap kérdésére az államtitkárság arról is beszámolt, hogy míg az erkölcstan tananyagát kerettanterv szabályozza, a helyette választható hit- és erkölcstan tartalmát nem szabályozzák központilag, az egyházak maguk határozhatják meg, hogy milyen könyvekből és hogyan oktatnak. A hitoktatók egyébként nem kerülnek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz, fizetésüket az iskolai munkáért is az egyháztól kapják. Az államtitkárság cáfolta azt a sajtóértesülést, miszerint az állam csak akkor finanszírozza a hittanórákat, ha azokra legalább hét gyermek beiratkozik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:21, szerda | Belföld

Jelentősen csökkent az építőipar termelése is

2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 15. 07:59, szerda | Belföld

Idegen civilizációk nyomaira bukkanhattak a Tejútrendszerben

Hét olyan csillagot találtak, amelyeknek különös fényét természetes körülményekkel nehezebb megmagyarázni, mint azzal, hogy elkezdték hatalmas energiaközpontokká alakítani őket.