Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Január 20. 11:38, kedd | Helyi
Forrás: adozona.hu

Nem ér célba az adója, megbüntetik, ha így fizet

Nem ér célba az adója, megbüntetik, ha így fizet

Súlyos következményei lehetnek annak, ha valaki belföldi postautalványon akarja megfizetni az adót – figyelmeztet a NAV közleménye.

Adófizetési kötelezettségüknek ne belföldi postautalványon (rózsaszín csekken) tegyenek eleget, tekintettel arra, hogy ezen fizetési mód nem tartozik a törvényben meghatározott lehetséges adófizetési módok közé, illetve az az adó megfizetésére nem alkalmas – írja közleményében a NAV.

Az adóhatóság által nyilvántartott adót az adózónak adónként, a megfelelő adószámlára kell megfizetnie oly módon, hogy a befizető adózó egyértelműen beazonosítható legyen. E feltételeknek a NAV címére belföldi postautalványon megküldött pénzösszeg nem felel meg, mivel azt a Magyar Posta Zrt a címzett, illetve az átvételre jogosult személy részére átadással kézbesíti, vagy postahelyen kifizeti, illetve azon az adózói befizetések beazonosításához szükséges alapadatok (például adózó adóazonosító száma) nem szerepelnek.

A Magyar Posta Zrt. a belföldi postautalványon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal címére teljesített befizetéseket a feladó részére visszafizeti, így ezen esetekben az adókötelezettség megfizetése – az adózói szándék ellenére – nem teljesül, amely megalapozza a befizetés nem teljesítéséhez, illetve késedelméhez kapcsolódó jogkövetkezmények alkalmazását.

Az adófizetés lehetséges módjai az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 38. §-a szerint az alábbiak.

I. Fizetési kötelezettségét a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó:

- belföldi pénzforgalmi számláról történő átutalással, ideértve a külön jogszabályban meghatározott elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren (EFER-en) keresztüli átutalást, továbbá
- az eljárási illetéket, az állami adó- és vámhatóságnál kezdeményezett eljárásokért fizetendő igazgatási szolgáltatási díjat, az adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatáshoz kapcsolódó regisztrációs díjat, az egyszerűsített foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteher-fizetési kötelezettséget, valamint ha végrehajtási eljárás alatt áll a végrehajtói letéti számlára történő befizetést bankkártyával,

II. a pénzforgalmi számlanyitásra nem kötelezett adózó:

- belföldi fizetési számláról történő átutalással, vagy
- készpénz-átutalási megbízással (sárga csekkel), illetőleg
- bankkártyával teljesítheti.

A NAV kéri, hogy az adózók az adófizetés módját az előzőekben meghatározott módok közül válasszák ki, és adófizetési kötelezettségüknek rendszeresen, a jogszabályi rendelkezések szerinti határidőben a megfelelő adószámlára tegyenek eleget.

Címkék: adó, NAV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:00, szerda | Helyi

Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre.

Meghosszabbított határidővel, május 20-ig nyújthatják be pályázataikat a 31. Virágos Magyarország versenyre jelentkező helyi közösségek - közölte Magyar Turisztikai Ügynökség

2024. Május 01. 09:21, szerda | Helyi

Sok munkával indult a hét

Kizárta édesanyját egy második emeleti lakás teraszára két kisgyermek,Fűnyírás közben átvágtak egy gázcsonkot hétfő délután,Egy iskola tetejére szakadt egy nagy méretű faág,

2024. Május 01. 08:00, szerda | Helyi

Szép időben majálisozhatunk.

Azaz május elsején a napsütést időnként már felhők zavarják meg.

2024. Április 30. 15:15, kedd | Helyi

Salgótarjánból akartak hazajutni.

Egy bátonyterenyei pár keverte magát nagy bajba, mert lekéste az autóbuszjáratot, és bűnös módját választotta a hazajutásnak.