Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Augusztus 26. 12:00, péntek | Helyi
Forrás: 3100.hu

Nem épül börtön Bátonyterenyén

Nem épül börtön Bátonyterenyén

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egyértelműen kijelentette: nem épül börtön a településen!

Az új büntetés-végrehajtási intézetek megépítésének ütemezett megvalósítása, illetve kiemelt jellege miatt indokolt az azzal összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt üggyé nyilvánítani – írta nemrégiben a Belügyminisztérium kommentárként a kérdésről szóló kormányrendelet-tervezethez. Ebben Bátonyterenye is szerepelt, mint börtönépítési helyszín.

A téma nem előzmények nélküli. A Belügyminisztérium felhívására Bátonyterenye önkormányzata is földterület felajánlásában gondolkodott még 2015 februárjának közepén. Nagy-Majdon József polgármester már akkor jelezte: bár a képviselő-testület tárgyalt a kérdésről, de a végleges döntést a lakosság megkérdezése után kívánták meghozni.

Március második felében aztán Kisterenyén közmeghallgatás is volt a témában: akkor a mintegy száz résztvevő egyhangúlag nemmel szavazott a tervre. A fórumon azt is szóvá tették, hogy a pályázatról előbb döntenek, mint ahogy eredménye lesz az ügyben kívánt népszavazásnak. Az önkormányzat már a fórum előtt is jelezte, hogy a pályázatot a rövid határidő miatt muszáj beadni, mert ez önmagában még nem jelent kötelezettséget. Ugyanakkor kijelentették, hogy a pályázat sikere esetén az építésre vonatkozó szerződést csak akkor írják majd alá, ha erre a helyi népszavazás felhatalmazást ad.

Végül a kérdés teljes fordulatot vett, mivel az önkormányzat tavaly június elején visszavonta beadott pályázatát, mivel a fémmegmunkálással és autóipari alkatrészek gyártásával foglalkozó szentlőrinckátai KÁTA CNC Kft. mutatott érdeklődést az ipari területre. A közleményben a polgármester akkor megfogalmazta: bíznak benne, hogy ez a döntés megbékélést hoz a településen, mert azt szeretnék, ha a következő évek a békéről és az építkezésről szólnának.

A napokban azonban megjelent egy kormányrendelet-tervezet a kérdésben, melyben építési helyszínként Bátonyterenye is szerepelt. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban a mai napon egyértelműen kijelentette: nem épül börtön a településen!

Ötezer férőhelyes új börtönkapacitás építésére kerül sor Magyarországon 2018-ig. Kiválasztotta a kormány azokat a településeket, ahol börtönök épülnek. Bátonyterenye polgárai tiltakoztak a börtön építése ellen, ezért a kormány úgy döntött, hogy – Bátonyterenye polgárainak igazat adva, a polgármester és a képviselő-testület kérését mérlegelve – Bátonyterenyén nem lesz börtön, a kormány eredeti terveivel, elképzeléseivel ellentétben. Ez a büntetés-végrehajtási intézet máshol fog megvalósulni!
– mondta el Lázár János a 60. Kormányinfo alkalmával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:11, csütörtök | Helyi

Az anyák napja eredete és ünneplése

Az anyák napja a család egyik fontos ünnepe, amelyet számtalan módon lehet felejthetetlenné tenni évről évre. Mióta ünnepeljük, és mitől válhat különlegessé? Magyarországon május első vasárnapján az anyákat ünnepeljük.

2024. Május 02. 18:00, csütörtök | Helyi

Das Weltauto: lassan átalakul a magyarországi használtautó-piac.

A magyarországi használtautó-piacon jelenleg az alsó-közép kategória a legnépszerűbb, az élen még a korábbi évtizedek hagyományosan erős márkái állnak.

2024. Május 02. 17:50, csütörtök | Helyi

A BMW autógyár miatt nőtt az érdeklődés a járműmérnöki képzés iránt Debrecenben.

Amióta a BMW bejelentette, hogy Debrecenben építi fel legújabb autógyárát, ugrásszerűen nőtt az érdeklődés a Debreceni Egyetem (DE) műszaki karának járműmérnöki képzése iránt.

2024. Május 02. 12:00, csütörtök | Helyi

Nyitva hagyott gépjárművekre utazott, a nyomozók elfogták.

Laptopot, egyéb műszaki cikket és termékeket, továbbá több mint másfél millió forintot zsákmányolt két járműből az a 21 éves salgótarjáni elkövető, akit azóta elfogtak és őrizetbe vettek a rendőrök.