Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2013. Március 13. 14:30, szerda | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Nem dícsérték meg a Nógrád megyei közállapotokat

Nem dícsérték meg a Nógrád megyei közállapotokat

Összességében pozitív a rendőrség munkájának megítélése az önkormányzatok, az iskolák és a szülői szervezetek szemszögéből.

Ez derült ki egy, a Belügyminisztérium megbízásából készített tavalyi országos felmérésből.
A tavaly október 15. és december 20. között, a Századvég Alapítvány által készített online kérdőíves felmérés során több mint 2400 polgármestertől, 1345 iskolából és 610 szülői szervezettől jött értékelhető válasz.
Nemes Zoltán főkapitányi főtanácsadó a sajtótájékoztatón elmondta, a felmérésből kiderült, hogy a polgármesterek ötös skálán összességében 67-77 százalékra értékelték a rendőrség bűn- és baleset-megelőzési tevékenységét, a kiemelt bűncselekményekről és a bűncselekményekkel szembeni védekezésről történő lakossági tájékoztatást.
A rendőrség iránti bizalomra vonatkozó kérdéskörben is magasabb volt azok aránya, akik négyesre vagy ötösre értékeltek, de két terület - a közterületek rendjének biztosítása és a közbiztonság tekintetében - alacsonyabbak voltak az osztályzatok. A négyes és ötös osztályzatok együttes aránya csak e két kérdés esetében nem éri el a 75 százalékot.
A magas osztályzatok aránya a civil szerveződésekkel való kapcsolattartás és az emberek felesleges zaklatásának elkerülése (85-85 százalék) terén volt a legnagyobb.
A települések közbiztonságával kapcsolatos válaszokból kiderült, hogy a válaszadók 55 százaléka jónak minősítette a közbiztonságot, 31 százalékuk elfogadhatónak, 9 százalék pedig kiválónak. Rossznak vagy nagyon rossznak 6 százalék minősítette a közbiztonságot.
Arra a kérdésre, milyen az önkormányzatok és a rendőrség kapcsolata, a válaszadók 91 százaléka jónak vagy kiválónak értékelte azt, és nagyon rossz vagy rossznak minősítők együttes aránya nem éri el az 1 százalékot - ismertette a főtanácsadó.
A településen végzett rendőri tevékenység általános értékelése is pozitív: 60 százalék elégedett, 14 százalék pedig nagyon elégedett jelzővel értékelt.
Nemes Zoltán kitért arra, hogy a kérdőívben a polgármesterek megjelölhették azokat a területeket, ahol szerintük további fejlődést látnak szükségesnek. A legtöbben (21 százalék) a bűnelkövetők elfogását, a körzeti megbízott jelenlétét (15 százalék) és a gyalogos, gépkocsizó járőrszolgálat fokozottabb jelenlétét (11 százalék) említették.
A főtanácsadó kitért arra, hogy területi megoszlás szerint jelentős különbség figyelhető meg a rendőrség munkájának megítélésében. A rendőrség átlagosnál jobb értékelést kapott Csongrád és Békés megyében, míg Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Nógrád megyében pedig az átlagosnál rosszabbat. A települések közbiztonságát átlagosan Csongrád megyében értékelték a legjobbra, és Szolnok megyében a legrosszabbra.
Az iskolák válaszaiból kiderült, hogy az iskola és a rendőrség munkakapcsolata 68 százalékban eseti, 20 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy havi kapcsolatban vannak, és csupán a megkérdezett intézmények 3 százaléka válaszolt úgy, hogy semmilyen kapcsolata nincs a helyi rendőrséggel.
Ahol rendszeres ez a munkakapcsolat, ott az intézmények 88 százaléka jónak vagy kiválónak értékelte azt, továbbá szintén magas arányban, 87 százalékban nyilatkoztak úgy, hogy a pedagógusok bizalommal fordulnak a rendőrség felé.
Az "Iskola rendőre" programot az ötös skálán 3,9-re értékelték, a rendőrség biztonságra nevelő iskolai programjában (DADA) a válaszadó iskolák 25 százalék vesz részt.
A szülői szervezetektől beérkezett válaszokból többek között kiderült, hogy 65 százalék elégedett vagy nagyon elégedett a rendőrég és az iskola kapcsolatával.
Nemes Zoltán ismertetése szerint az iskolák és szülők többnyire a közlekedésbiztonságot és az iskolai bűnmegelőzési tevékenységet jelölték meg javítandó területként, és a szülők sok esetben említették az internet használatának veszélyeiről történő tájékoztatás erősítését.
A főtanácsadó szerint hozzátette: a válaszokból "egy kellően kritikus szemlélet" figyelhető meg, és az idei rendőri munka során már hangsúlyosabb szerepet kaptak a felmérésben megjelölt javítandó feladatok.

Címkék: rendőség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:36, szombat | Helyi

Csíksomlyói búcsú - Csíksomlyói szónok: csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni.

Csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni ebben a háború sújtotta világban, amikor fizikai, szellemi, lelki háború tör ránk, ezért van szükség a hitben és szeretetben való megújulásra.

2024. Május 18. 14:00, szombat | Helyi

Pünkösd - Egyházi vezetők ünnepi szentmiséi, istentiszteletei.

Pünkösd alkalmából szentmiséket, istentiszteleteket tartanak országszerte. A katolikus, a református és az evangélikus egyházi vezetők vasárnap ünnepi liturgia keretében emlékeznek meg a Szentlélek eljöveteléről.

2024. Május 18. 13:43, szombat | Helyi

Egy régi történet: a Salgótarjáni Kohászati Üzemek – 1. rész: 1902-re a csúcson!

Borítóképen: Az egykori vasfinomító gyár és lakótelep látképe 1873-ból. A Salgó-Tarjáni Vasfinomító Társulat, vagy a Rimamurány—Salgó-Tarjáni Vasmű Részvény Társaság

2024. Május 18. 08:00, szombat | Helyi

Reggel pára, délután egy-egy zápor jöhet.

Napos-gomolyfelhős időre van kilátás. Északon helyenként futó zápor, zivatar kialakulhat.