Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Május 28. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nehézkes a közlekedés Bosznia-Hercegovinában

Nehézkes a közlekedés Bosznia-Hercegovinában

Lassabb és nehézkesebb közlekedésre kell számítani a Bosznia-Hercegovinába induló magyar állampolgároknak - közölte a Külügyminisztérium konzuli szolgálata kedden. A konzuli szolgálat honlapján olvasható figyelmeztetés szerint Magyarország felől, északi irányából közúton a Gradiska határátkelőnél átkelve az E-661-es úton Banja Lukáig, majd tovább az M-4-es úton Knezevo (Skender Vakuf)-Turbe-Travnik-Zenica útvonalon lehet elérni Szarajevót.

Az M-14/1 úton lévő szlavonski brodi határátkelő nyitva van, ahonnan az M-17-es úton Doboj érintésével lehet eljutni Maglaj közelébe. Itt a lezárt útszakaszt rendőri irányítás mellett, kijelölt elterelő úton lehet elkerülni, visszatérve a Szarajevóba vezető M17-es útra.

A samaci és a Brcko-i határátkelő zárva. A Zsupanje-Orasje határátkelőt már megnyitották, de jelenleg csak személygépkocsik használhatják.

A nyitva lévő határátkelőknél összpontosul az országba irányuló forgalom jelentős része, ezért lassabb határátkelésre, haladásra kell számítani. Ugyancsak ezen átkelőkre, járható úthálózatra koncentrálódik az országba érkező segélyszállítmányok zöme, ezek elsőbbséget élveznek és jelentősen lassítják a közúti forgalmat.

Bosznia-Hercegovinában továbbra is előfordulhatnak földcsuszamlások, sziklaomlások, amelyek lehetetlenné tehetik a továbbhaladást és jelentős balesetveszélyt okozhatnak.

Az esőzések és az azt követő talajmozgások, földcsuszamlások következtében az 1991 és 1995 közötti boszniai háborúban telepített aknák a talajjal együtt mozogva változtatják helyzetüket, ezért jelentősen nő a véletlenszerű aknára futás, aknára lépés lehetősége. Az aknaveszélyre figyelmeztető táblák, szalagok az árvíz miatt sok helyen megsemmisültek, így semmi sem figyelmeztet a veszélyre. Ezért a boszniai utazások alkalmával javasolt csak a szilárd útburkolatú utakon mozogni. Ha feltétlenül szükséges, lehetőleg benzinkút mellett kell megállni.

Az árvíz miatt jelentősen megnőtt a fertőzésveszély is. A boszniai hatóságok kérik a lakosságot és az országba utazó külföldieket, hogy kerüljék a vezetékes víz fogyasztását, és napjában többször mossanak kezet. A boszniai egészségügyi szolgálat a tífusz- és hepatitiszfertőzés veszélyének növekedésére is felhívta a figyelmet.

A konzuli szolgálat végül arra is felhívta a figyelmet, hogy az esőzések, az árvíz és a talajmozgások következtében a főbb közlekedési utak mellett is egyre több a mérges kígyó.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.