Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. December 24. 12:00, csütörtök | Helyi

Néhány jó tanács

Néhány jó tanács

Nem várható fehér Karácsony, de a hajnali fagyokra fel kell készülni a közlekedésben


Azoknak, aki ideáig elodázták a járművek téliesítését, most már ideje beszerezniük a téli kellékeket, és tudatosan változtatniuk a nyáron rutinná vált vezetési technikáján. A Groupama Tanpálya vezető instruktora összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a téli vezetés sajátosságairól, és listába szedte a biztonságos közlekedéshez nélkülözhetetlen hozzávalókat.

Tél elején, a hideg beálltával mindig több a baleset, mivel az autósok a nyáron megszokott tempóban és rutinnal haladnak az utakon, nehezen váltanak át a szükséges technikára a megváltozott út- és látásviszonyok közepette.

Először is, az autósoknak ügyelniük kell rá, hogy a fagyott, csúszós utakon helyesen válasszák meg a sebességet. A határmezsgye nagyon szűk: ahhoz, hogy még sávban tudják tartani a véletlen megcsúszó autót, legfeljebb 2-3 km/h-t lehet eltérni az ideális sebességtől. Tartsuk észben – arra az esetre, ha mégis megtörténik a baj –, hogy nem mindig a vészfékezés a jó megoldás: ahol már nincs elég hely megállni, ott a kerülés még beférhet!

A korai sötétedésre, gyakori ködre és havazásra is okvetlenül fel kell készülni a következő időszakban. „Ha sötétben autózunk, ne feledjük, hogy a reakcióidőnk az út perifériáján lévő akadályokkal szemben minimum másfél-kétszeresére nő” – hangsúlyozta a Groupama Tanpálya vezető instruktora, Kőrös András. – „Csak mítosz, hogy ködben az első ködlámpákkal messzebbre látunk, mint tompítottal! A ködlámpa sajnos csak 5-10 métert világít előre épp az alacsony pozíciója miatt, így lassabban kell ilyenkor hajtanunk. Emellett arra is fel kell készülnünk, hogy ha nyáron 30 perc épphogy elég volt beérni a munkahelyünkre, és télen is ennyire számolunk, esélyünk sincs a pontosságra, ami azért is problémás, mert a késés az agresszív vezetés egyik fő oka. A magabiztosságunk nőhet azzal is, ha elvégzünk egy vezetéstechnikai tréninget, ahol felkészülhetünk a téli közlekedési kihívásokra. Örömteli, hogy egyre többen élnek már ezzel a lehetőséggel. ”

A kevésbé ismert „4 éves szabály”
Köztudomású, hogy amint tartósan 7°C alá süllyedt hőmérséklet, le kell cserélni a nyári gumikat télire. És négyévente a komplett garnitúrát is le kell váltani. „Noha a KRESZ egyik alaptétele lenne ez az ismeret, még mind a mai napig sokan akadnak, akik figyelmen kívül hagyják” – mondta el Csonka István, a Groupama Biztosító értékesítési és marketing vezérigazgató-helyettese. – „Egy tavalyi online felmérésünkből kiderült, hogy az emberek 13 százaléka csak két gumit cserél le a garnitúrából, továbbá 80 százalékuk nem tartja a négy éves szabályt, és csak akkor cseréli le a téli szettet, ha annak használata már kifejezetten veszélyes a forgalomban részt vevőkre nézve.” Holott havas felületen nyári gumival a fékút minimum 2-3 szorosára nő a jó állapotú téli gumik használatához képest, jégen viszont ez az érték akár 8-10-szeres is lehet. Ez az arány az ónos eső okozta tükörjégen még a száraz, hideg aszfalthoz képest is 10-15-ször hosszabb.

Nagyon fontos, hogy az autóból való jó kilátásról a sofőrök még indulás előtt gondoskodjanak, hiszen a vezetéshez szükséges információ 90%-a vizuális, aminek jelentős részét a periférikus látás szolgáltatja. Ne csak egy kis részt tisztítsanak le maguk előtt a havas vagy fagyott szélvédőn, hanem körbe minden ablakot. Ha az ablaktörlőlapátok már kopottak, cseréljék le őket újakra, amelyek nem húznak csíkokat a szélvédőn, ablakmosó-folyadék esetében pedig használjanak fagyállót. A hidegben gyakran előforduló probléma, hogy párásodnak az ablakok, amit a leghatékonyabban meleg levegővel és klímával tudunk kiküszöbölni. Utóbbi lehetőség azért is jó megoldás, mert segítségével a klímarendszert magát is karban tarthatják az autótulajdonosok, ezzel kiküszöbölve, hogy a meleg beköszöntével kapásból a szervizbe kelljen sietni klímaproblémákkal.

Ellenőrző lista? Ezért lehet rá szükség!
Indulás előtt minden sofőrnek érdemes meggyőződnie róla, hogy készen áll-e autója a téli útra, és van nála:

egy zsák homok a fagyott úton való elinduláshoz,
jégkaparó,
hólánc,
egy flakon fagyálló és
egy kanna üzemanyag.
Mindemellett egy „túlélési csomagot” is érdemes összekészíteni melyben

pokróc,
sokáig elálló étel vagy rágcsálnivaló és
palackozott víz található, ha mégis valamiért órákat kell vesztegelni a hidegben.
Napszemüveget is érdemes az autóban tartani, hiszen a fagyott utak csillogása, a havas tájak vakító fehérsége a szemnek legalább annyira zavaró tud lenni, mint a ragyogó nyári napsütés. Mielőtt a vezetők elindulnak otthonról, érdemes magukhoz venniük jégoldót, amivel a befagyott ajtókat ki tudják nyitni.

Címkék: jó tanács, tél, vezetés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 08:00, szerda | Helyi

Esős, záporos, kissé szeles idő.

Egy ciklon halad át felettünk, emiatt felhős, borongós időben lesz részünk, és sokfelé számíthatunk esőre, záporokra, keleten, északkeleten zivatarokra is. Több tájegységünkön kiadósabb eső várható.

2024. Április 24. 06:20, szerda | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR

Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel az ott történteket.

2024. Április 23. 15:45, kedd | Helyi

Sportkavalkád - sportválasztó és nosztalgia sportnap, 2024. május 31-én, a Sportcentrumban!

Válassz sportot Salgótarjánban! 2024. május 31-én, a Sportcentrumban! A salgótarjáni Városi Sportcentrumban sportválasztó és nosztalgia sportnapra várják az érdeklődőket.

2024. Április 23. 15:42, kedd | Helyi

Sportoló Nemzet sportszakmai országjárás indul májusban.

Sportoló Nemzet sportszakmai országjárás indul május elején, azzal a céllal, hogy a lehető legtöbb ember megismertessen a sport területén az elmúlt 14 évben elért eredményekkel.