Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Augusztus 24. 13:00, vasárnap | Helyi
Forrás: infonograd

Ne váljon lopás áldozatává!

Ne váljon lopás áldozatává!

Alkalom szüli a tolvajt! Ön is tehet vagyontárgyainak, értékeinek megőrzése érdekében!

A magántulajdon védelme minden állampolgár alapvető érdeke, az ingóságok, és ingatlanok biztonságáról elsősorban mindenkinek saját magának kell gondoskodni. Érdemes áldozni a biztonságra, mert az megtérül.
Az elkövetők sokszor nem előre megtervezetten hajtják végre cselekményüket, hanem spontán módon. A zseblopásokat jellemzően az utcán, tömegközlekedési eszközökön, piacokon, bevásárló központokban, illetve olyan közösségi helyeken követik el, ahol sokan megfordulnak. Az alkalmi-, valamint a zseblopások az esetek többségében a sértettek „közreműködésével”, és figyelmetlenségük révén valósulhat meg. A bevásárlást követően a pulton felejtett, könnyen hozzáférhető zsebben, farzsebben elhelyezett pénztárca; a kosár tetején, vagy egyéb jól látható helyen elhelyezett értékek, a nyitva felejtett gépjármű; nagy forgalmú nyilvános helyeken, rendezvényeken, egészségügyi intézményekben, irodaházakban őrizetlenül hagyott kabátok, táskák mind olyan tényezők, melyek elősegíthetik a bűncselekmény megvalósulását.
Ennek megelőzése érdekében a
• Közlekedési eszközre történő fel- és leszálláskor fokozottan ügyeljenek táskáikra, értékeikre!
• A vállra akasztható táskát mindig tartsák szorosan a testük előtt, hogy senki se nyúlhasson bele!
• A kosár tetején, a táska külső zsebében, valamint ruházatuk könnyen elérhető zsebeiben soha ne tartsanak értékeket, mert azt könnyen ellophatják.
• Pénzfelvételkor a bankautomatánál mindig legyen körültekintő! A felvett pénzt biztonságos helyre tegye! Ha bankkártyájának PIN-kódja fel van írva, azt soha ne tartsa egy helyen a kártyával!
Ingatlanunk biztonságát egyrészt védelmi mechanikai eszközökkel akadályozhatjuk meg, de a biztonságot fokozhatjuk elektronikus riasztó- és jelzőrendszerekkel is. Utóbbiak alkalmazásával meghiúsíthatjuk a behatolást, esetleg a jelzésnek köszönhetően tetten is érhetjük a betörőket.
MIT TEHET ÖN, HOGY NE VÁLJON BETÖRÉS ÁLDOZATÁVÁ?
• A bejárati ajtóra szereltessünk fel több ponton záródó, korszerű zárat. Az ajtó anyaga legyen masszív, fém vagy tömör fa. Fontos, hogy a hátsó ajtók, garázsajtók is kellő védelemmel rendelkezzenek.
• Lehetőleg az ablakokat is lássuk el többféle biztonsági eszközzel! Javasolt az üvegre „betörésgátló” fóliát ragasztani. A nyitva, vagy bukóra hagyott ablak vonzza a betörőket. Ne feledje: a szúnyogháló nem véd meg a betörés ellen. Mielőtt elmegy otthonról, minden esetben zárja be az ablakokat is!
• Lehetőleg ne tartson otthon a szükségesnél nagyobb értékeket, készpénzt! Amennyiben mégis így tesz, tegyen óvintézkedéseket! Értékeit tárolja jól rögzített biztonsági, illetve számzárral ellátott lemezszekrényben!
• Fordítson figyelmet lakókörnyezetére, szomszédjaira! Amennyiben gyanús személyek, gépkocsik mozgását észleli, ezt nyomban jelezze a rendőrség felé!
• Ha minden elővigyázatosság ellenére mégis betörnek Önhöz, azonnal értesítse a rendőrséget! Ne változtassa meg a helyszínt, mert ez megnehezíti a nyomok rögzítését és az elkövetők felkutatását!
• Betörés esetén a nyomozást jelentős mértékben segítheti, ha nagyobb értékű ingóságaikról fényképpel és részletes leírással rendelkeznek. Műszaki cikkeik (televíziókészülék, telefon stb.) gyári számát jegyezzék fel, hiszen ezek az egyértelmű azonosítást teszik lehetővé.

A kitöltött ZSEBLELTÁRT tartsa a felsorolt értékektől külön.

- A zsebleltár elkészítésénél a tárgyak meghatározását, illetve jellemzőik leírását a lehető legrészletesebben tegye meg.

- Javasoljuk, hogy készítsen színes fényképet értékesebb vagyontárgyairól, és azokat mellékelje a zsebleltárhoz!

- Soha ne mutogassa a kitöltött leltárat idegeneknek!

- Természetesen az alábbitól eltérő, az Ön által kialakított, hasonló célú nyilvántartás is ugyanolyan hasznos lehet értékei megóvása szempontjából.

Címkék: tolvaj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 12:12, péntek | Helyi

Összehangolt csapás a drogkereskedőkre!!!

Kábítószerdílereket iktattak ki a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felderítői, 4 fő őrizetbe került.

2024. Május 03. 08:58, péntek | Helyi

MVM: júliusban egységesíti ügyfélkiszolgálását az MVM Next, az ügyfeleknek nincs teendőjük.

Az ügyfélkiszolgálás egységesítése érdekében az MVM Csoport tulajdonában álló E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvad az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be.

2024. Május 03. 08:00, péntek | Helyi

Szeles, nyárias idő.

Erősen felhős lesz az ég, és sokfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, helyenként ismét előfordulhatnak hevesebb gócok.

2024. Május 03. 07:02, péntek | Helyi

A magyar állami frankhamisítás, amellyel Franciaországot akartuk büntetni Trianonért

Egy évszázaddal ezelőtt az volt a hazafi, aki bűnözött. Aki nemzetközi botrányba sodorta hazáját a legmagasabbrangú politikusok tudtával. A hazaáruló bitangok pedig azok voltak,