Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Március 25. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

NAV: új, hatékonyabb módszerek a közúti ellenőrzések során

NAV: új, hatékonyabb módszerek a közúti ellenőrzések során

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a közúti ellenőrzései alkalmával új módszert vezetett be. Ezzel az ellenőrzéssorozattal az áfacsalást akadályozzák meg, és az elmúlt hetekben már több ezer hamis árut, jelöletlen élelmiszert sikerült lefoglalni és megsemmisíteni. A lefoglalt áruk értéke meghaladja a százmillió forintot.

A mélységi ellenőrzést végző egységek közúti ellenőrzéseiknél a NAV adatbázisainak közvetlen elérésével a szállítmányok feladóinak, címzettjeinek adózási hátterét is ellenőrizni tudják. Így például megnézik, hogy a cégeknek van-e adótartozásuk, illetve bejelentett telephelyük. A közelgő húsvéti ünnepekre tekintettel kiemelt figyelmet fordítanak az élelmiszerszállítmányokra, így a húsokra, tojásokra, zöldségekre, gyümölcsökre.

Az ellenőrzött szállítmányok adatait összevetik az adóbevallások és egyéb nyilvántartásaik adataival. Több esetben a szállítási okmányon szereplő címzett nem létező vállalkozás volt. Előfordult olyan címzett is, aki nem ismerte el az áru tulajdonjogát és kérte a NAV-ot a szállítmány külföldre történő visszairányítására. Az ellenőrzések számlázási láncolatokat is folyamatosan feltárnak, amelyek egy része az áfa meg nem fizetésére jöttek létre. Előfordult olyan eset is, amikor a határon átlépő szállítmány a rendeltetési helyre érkezésig papíron négyszer cserélt gazdát.

A járőrök költségvetési csalás miatt 7 kamionnyi hamis ruházati terméket (cipőt, textilárut) foglaltak le több mint 80 millió forint értékben. Adótartozással rendelkező gazdálkodótól négymillió forint értékben két kamion napraforgót foglaltak le a NAV munkatársai.

A szabálytalanul szállított élelmiszereket – az egyik esetben 3000 kilogramm almát – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) indokolt esetben lefoglalja és megsemmisítik.

A fuvarozással összefüggő jogsértéseknél 15 szabálytalanság miatt kiszabott bírság elérte az ötmillió forintot. Tizenöt esetben feljelentést tettek a túlsúlyos járművek közlekedése miatt.

Az ellenőrzések után több cégről is kapott adatokat a NAV, így további vizsgálatok várhatók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.