Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. December 09. 14:36, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Nagyobb teret enged az EU a repülőgépeken az elektronikus eszközök használatának

Nagyobb teret enged az EU a repülőgépeken az elektronikus eszközök használatának

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) hétfőn módosította a hordozható elektronikus eszközök (PED) fedélzeti használatáról szóló iránymutatását. Ennek értelmében az okostelefonokat, táblagépeket és e-könyvolvasókat jelátvitel nélküli üzemmódban az utazás teljes időtartama alatt bekapcsolva lehet tartani, a gurulást, a felszállást és a leszállást is beleértve.

Eddig guruláskor, felszálláskor és landoláskor minden személyes használatú elektronikus eszközt teljesen ki kellett kapcsolni.
Siim Kallas közlekedéspolitikai EU-biztos felkérte az EASA-t, hogy gyorsítsa fel a jelátviteli üzemmódban működtetett elektronikus eszközök fedélzeti használatának biztonsági felülvizsgálatát. Brüsszel azt szeretné, ha 2014 elején új iránymutatást lehetne közzétenni e vonatkozásban is.
"Az általam kért felülvizsgálat elvei egyértelműek. Ha az említett használat nem biztonságos, akkor nem lehet megengedni, ha igen, akkor a szabályszerű használatnak nincs akadálya" - mondta Kallas, aki szerint megfelelő időt kell hagyni annak megvizsgálására, hogyan lehet a fedélzeten tartózkodva a hálózathoz csatlakozni.
A hálózathoz való csatlakozásra egyelőre csak a kifejezetten erre a célra szolgáló rendszerrel ellátott légi járműveken - és ott is csak utazómagasságban - van lehetőség. Ilyenkor az utas nem a földi hálózathoz, hanem a biztonsági szempontból hitelesített fedélzeti rendszerhez csatlakozik. Jelenleg csak kevés ilyen felszereltségű légi jármű van, de számuk a következő években várhatóan növekedni fog.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma