Városlista
2023. október 4, szerda - Ferenc

Hírek

2012. Március 16. 07:19, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Nagy utatt tett meg az Opel-ritkaság

Nagy utatt tett meg az Opel-ritkaság

Visszakerült egy arhangelszki gyűjtőhöz az az Opel-ritkaság, amely Hitler főhadiszállásától egészen az orosz Távol-Keletig jutott.

Az 1937-es Opel Kadettet kamaszok lopták el a gyűjtő garázsából, és mert nem értettek hozzá, 401-es Moszkvicsként adták el 18 ezer rubelért (mintegy 146 ezer forintnak megfelelő összegért). A kocsit végül a rendőrök visszajuttatták tulajdonosához.

Az autóritkaság igen hosszú utat tett meg, mire Arhangelszkbe került. A gyűjtő szerint Hitler berlini főhadiszállásáról egy orosz katona hozta a Szovjetunióba.

A második világháborúban hivatalos és „fekete” hadizsákmányként számos európai országból kerültek műkincsritkaságok a Szovjetunióba, használati tárgyak, de a szovjet csapatok egész gyárakat vagy éppen gőzmozdonyokat vittek el például Németországból és Lengyelországból.

A Wikipédia orosz nyelvű oldalán külön fejezetet szentelnek a hadizsákmányként Szovjetunióba került, ma már közlekedési ritkaságnak számító világháborús gőzmozdonyoknak. Köztük a német Vulcan Stettin részvénytársaság gyárában a 1800-as évek végén készített több ritkaság is található.

Az 1946–56 között gyártott Moszkvics-típus az Opel Kadett pontos mása volt. A Németországot megszálló Vörös Hadsereg háborús jóvátételként a Szovjetunióba szállította az Opel gyártósorait és tervrajzait, ezeken született újjá az autó, immár Moszkvics márkajelzéssel.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 04. 14:13, szerda | Belföld

Távol-keleti üzleteket ellenőrzött a NAV

Milliós bírságot fizetnek a távol-keleti üzletek.

2023. Október 04. 13:59, szerda | Belföld

Magyarország és Szlovénia megállapodott a földgázvezetékek összekötéséről

A földgázvezetékek két éven belüli összekötéséről és szoros atomenergetikai együttműködésről írt alá megegyezést Magyarország és Szlovénia - jelentette be a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter.

2023. Október 04. 13:57, szerda | Belföld

Nébih: Coop mézes puszedliket hívott vissza a gyártó

Minőségmegőrzési időn belüli termékromlás miatt az Urban Édesipari Kft. (Budapest) többféle Coop mézes puszedlit hívott vissza a forgalomból - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

2023. Október 04. 13:55, szerda | Belföld

Csák János: 20 milliárdot fordítunk Krausz Ferenc kutatásaira

A magyar felsőoktatási intézmények presztízsét is emeli, hogy az elmúlt napokban Nobel-díjjal elismert tudósaink itthoni egyetemeken végeztek - mondta Csák János szerdán a TV2 Mokka című műsorában.