Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2014. Május 15. 12:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Múzeumok és galériák éjszakája Füleken

Múzeumok és galériák éjszakája Füleken

Szombaton hetedik alkalommal rendezik meg a Múzeumok és galériák éjszakáját a szlovákiai Füleken.

A kiállításokat, koncertet, színi előadásokat is tartalmazó programoknak a vármúzeum és a Városi Honismereti Múzeum ad otthont - tájékoztatta az MTI-t a Füleki Vármúzeum igazgatója.
Agócs Attila elmondta: a múzeumban nyitják meg A nógrádi képzőművészet klasszikusai a 20. században című kiállítást. A határ szlovákiai és magyarországi oldaláról származó legismertebb nógrádi képzőművészek festményeit, grafikáit és rajzait bemutató tárlat anyagát a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria, valamint a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum gyűjteményeiből válogatták.
A megnyitó programját a For You Acapella énekegyüttes fellépése színesíti. A koncertet követően az egykori füleki Üzemi Klub mellett dolgozó filmes szakkör 1967 és 1972 közötti időszakban készült, digitalizált archív filmjeinek következő ciklusát nézhetik meg az érdeklődők. A második válogatás a város társadalmi életébe nyújt betekintést a szocializmus időszakában.
A vár Bebek tornyában a Nógrád zománc- és üvegipara, valamint a szlovákiai kályhásmesterség történetét bemutató A kályhák melege című kiállításokat nyitják meg szombaton.
A kísérőrendezvényen a Börzsönyi Nehézgyalogosok magyarországi történelmi bajvívó csoport és a For You Acapella énekegyüttes tart műsort a középső várban, a vár kazamatájában pedig Puntigán József Csontváry és Nógrád című magyar és szlovák nyelvű előadásait hallgathatják meg az érdeklődők.
A program különlegességeként késő este kezdődik a várudvarban a lengyelországi Teatr Formy színház szabadtéri előadása A böjt viadala a farsanggal címmel. A középkorban játszódó pantomimjátékuk színpadképét Pieter Bruegel festményei inspirálták.
A nap folyamán a látogatók kipróbálhatják az üveggravírozást és lehetőségük lesz kályhacsempék és tűzzománc ékszerek készítésére is.
Agócs Attila elmondta: szombaton a vár 23 óráig tart nyitva, a belépés minden programra díjtalan.

Programok Nógrád megyében

Címkék: fülek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 08:22, vasárnap | Helyi

Kínos hiba borzolja az iPhone/iPad tulajok kedélyeit

és nem igazán találják a magyarázatot a felhasználók arra, ami az iOS 17.5 telepítése után történik. A LEGUTÓBBI IOS FRISSÍTÉS RÉG KITÖRÖLT MEZTELEN FOTÓKAT ÁLLÍTHAT VISSZA.

2024. Május 19. 08:00, vasárnap | Helyi

Zápor, zivatar kialakulhat!

Napos-gomolyfelhős időben lesz részünk, több napsütésre a Dunántúlon számíthatunk. A Dunántúlon csak elszórtan, a Dunától keletre viszont több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok, néhol felhőszakadásra és jégesőre is számíta

2024. Május 19. 07:47, vasárnap | Helyi

Az út Indiába

Éppen ma 526 éve, hogy Vasco da Gama portugál hajós felfedezte Afrika megkerülésével a tengeri utat Indiába. Mindez 1498. 05. 20-án történt.

2024. Május 19. 07:23, vasárnap | Helyi

Pünkösd

Az elnevezés a görög pentekosztész, azaz ötvenedik szóból ered, a húsvét szombat utáni ötvenedik napon ünneplik.