Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Május 17. 00:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Múzeumok éjszakája Füleken

Múzeumok éjszakája Füleken

Páncélkészítők és fegyverkovácsok munkáit, pipakiállítást vagy középkori lovagregényt is megnézhetnek a látogatók a szlovákiai múzeumok éjszakáján szombaton Füleken

A programok párhuzamosan zajlanak éjszakáig a múzeumban és a várban.
A vár Bebek-tornyában este hét órakor jelenkori páncélkészítők és fegyverkovácsok által készített történelmi fegyvereket bemutató kiállítás nyílik. A sisakok, vértek, kosztümök, kardok és lőfegyverek a szlovák Roman Furajtár és Stefan Nitriansky, a magyar Bánsághi Máté és a cseh Miloslav Holemy műhelyeiből kerültek ki.
A torony következő szintjén a Közép-Szlovákiai Múzeum A dohány illata című tárlata nyílik meg. A világ különböző kontinenseiről származó több mint 500 pipát múzeumi és magángyűjteményekből állítják ki. Mindkét tárlat szeptember 14-ig látogatható.
A páncélok és fegyverek történelmi fejlődéséről Stefan Nitriansky fegyverkovács tart előadást, a selmeci cseréppipák gyártását Ján Fiala fazekas mutatja be.
Öt év szerzeményei címmel a Városi Honismereti Múzeumban is kiállításmegnyitót tartanak, ott a Füleki Vármúzeum gyűjteményének a 2007-es átszervezés óta történt gyarapodását láthatják az érdeklődők. Ott lesznek a füleki zománcgyár termékei, a régió népművészetét dokumentáló tárgyak, persi régészeti leletek, valamint Pisák Pál bussai őslénytani és ásványtani hagyatéka. A rendezvény keretén belül látogatható lesz A régi Csallóköz halászata című időszaki kiállítás is.
Mindeközben a középső várban bemutatót tart a Taurus Ater történelmi bajvívó társulat, fellép a Vagabanda gólyalábas színház és a Defensores történelmi társulat. A tűzzsonglőrök műsora előtt a Sub Rosa régizene együttes és az Álomzug bábszínház adja elő a Ghenti Guido, a csapfúró című középkori lovagregényt kicsit másképp.

Címkék: fülek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 19:40, csütörtök | Helyi

Reggel még gyengén fagyhat.

Sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből eleinte a középső és északkeleti régiókban, később nyugaton fordulhat csak néhol gyenge zápor.

2024. Április 25. 15:00, csütörtök | Helyi

Ismét jótékonysági koncert Nógrád vármegyében.

A rendőrök a Mátraverebély-Szentkút kegytemplomában megrendezett jótékonysági est bevételét a szécsényi Ferences Betánia Idősek Otthona és Testvéri Közössége részére ajánlották fel.

2024. Április 25. 14:21, csütörtök | Helyi

Egyhangúlag elfogadták a beszámolóját.

Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése előtt értékelte a rendőrkapitányság tevékenységének elmúlt egy évét Bárnai Balázs rendőr alezredes, kapitányságvezető.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

A közgyűlés előtt számolt be Nógrád vármegye rendőrfőkapitánya.

A beszámolót egyhangúlag elfogadta a képviselőtestület.