Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2014. Május 14. 16:00, szerda | Külföld
Forrás: hvg

Művégtagot nyomtattak ki 3D-ben egy árva haiti kisfiúnak

Művégtagot nyomtattak ki 3D-ben egy árva haiti kisfiúnak

Egy 12 éves, születésétől fogyatékossággal élő árva kisfiú kapta az első olyan művégtagot Haitin, amely háromdimenziós nyomtatóval készült.

A mindkét kezén ujjak nélkül született kisfiúnak, Stevenson Josephnek a súlyos szegénységben élő, katasztrófa sújtotta országban nem sok esélye volt arra, hogy valaha művégtaghoz jusson. Az országban csupán néhány jótékonysági szervezet foglalkozik a mozgássérültek kezelésével.

A 3D-s protézis, amely bal kezének ujjait pótolja, most már lehetővé teszi a fiú számára, hogy megfogjon dolgokat, és talán még írni is képes lesz vele – mondta el annak az árvaháznak a szóvivője, amelyben a fiú hároméves kora óta nevelkedik.

Négy éve Stevenson bekerült egy Port-au-Prince-i kórházba, ahol ortopéd szakemberek készítenek művégtagokat amputáltak számára, de az ő problémáját nem tudták megoldani. Kiderült, hogy műtéttel sem lehetne rajta segíteni.

Az árvaházba visszakerült fiút azonban tavaly megismerte John Marshall kaliforniai szoftvermérnök, aki egy karitatív segélyszervezettel érkezett Haitire feleségével. Hazatérve felvette a kapcsolatot egy dél-afrikai férfival, aki háromdimenziós nyomtatóval készített protézist magának egy baleset következtében elvesztett ujjai helyére.

John Marshall és Richard van As néhány hónap alatt közösen tervezte meg a protézist a kisfiú számára, és a gyerek áprilisban meg is kapta a művégtagot. "Nagyszerű kéz. Most már meg tudok fogni egy léggömböt, tudok kosarazni, kezelni tudom a tévé távirányítóját, és tolni tudom a barátaim kerekesszékét. Nagyon tetszik" – mondta a kisfiú.

Címkék: 3d, művégtag

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.