Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Augusztus 06. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: orientpress

Műszaki vizsgáztatás: szigorúbb szankciók

Műszaki vizsgáztatás: szigorúbb szankciók

Akár 500 ezer forint bírsággal is sújtható egy nemrégiben életbe lépett kormányrendelet alapján az a vizsgáló állomás, ahol alkalmatlan járművet közlekedésre alkalmasnak minősítenek a műszaki vizsga során. De kétszázezres büntetésre számíthatnak akkor is, ha hatósági engedély nélkül átalakított járműnek állítanak ki hatósági bizonyítványt - tudatta a Nemzeti Közlekedési Hatóság.

A megyei közlekedési felügyelőségek rendszeresen ellenőrzik a járművek időszakos vizsgálatát végző vizsgálóállomások munkáját, a vizsgálati eredményeket. Sajnálatos tény, hogy gyakran olyan járműveket is levizsgáztatnak, melyek a járművek műszaki követelményeit rögzítő jogszabályban leírtaknak nem felelnek meg. Az ilyen járműveket „A” alkalmatlan minősítéssel kellene ellátni, forgalmi engedélyükben a műszaki érvényességet nem szabad meghosszabbítani.

Ugyancsak gyakori jelenség az engedély nélkül átalakított járművek vizsgáztatása, holott a jogszabály pontosan rögzíti, hogy ilyen esetben hogyan kell eljárnia a vizsgabiztosnak.
Az eddigi ellenőrzések eredményeként ilyen jellegű hiányosságok feltárása esetén alapvetően a vizsgálatban résztvevő műszaki vizsgabiztossal szemben tudott a hatóság szankciót alkalmazni, ami a vizsgabiztos műszaki vizsgálatoktól történő rövidebb-hosszabb idejű eltiltását jelentette.

Ez a szankció azonban nem bizonyult hatékonynak, nem volt olyan visszatartó erő, ami az ilyen jellegű cselekményektől visszatartotta volna a vizsgabiztosokat. Sok esetben felmerült a vizsgahely vezetőjének/tulajdonosának kényszerítő ráhatása a vizsgabiztosra, ami úgy jelentkezett, hogy utasítást adott a nem megfelelő jármű vizsgáztatására. Mindezek mellett tudott, de csak nagyon nehezen bizonyítható, hogy sok esetben a jármű tulajdonosa megfizeti a sikeres vizsgát tudván-tudva, hogy járműve nem felel meg.

Annak érdekében, hogy a vizsgahelyeknek ne érje meg a közlekedésre veszélyt jelentő járművek levizsgáztatása, módosították a közúti árufuvarozáshoz, személyszállításhoz és a közúti közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről, valamint a bírságolással összefüggő hatósági feladatokról szóló 156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet (bírságrendelet), aminek következtében lehetőség nyílik a vizsgahelyekkel szembeni pénzbírság kiszabására.

A Hatóság reményei szerint ez a rendelkezés elősegíti ennek a közlekedésbiztonság szempontjából fontos területnek a tisztulását, a nem kívánt események számának csökkenését.

A közúti közlekedésben használt menetíró készülékekkel (tachográfok) kapcsolatban az üzembentartó kötelezettségeként határozza meg a jogszabály a gépjárművezetői kártya minimum 28 naponta, valamint a gépjárműbe beépített tachográfról negyedévente legalább egy alkalommal a tárolt adatok letöltésének kötelezettségét. Az említett bírságrendeletben új tételként jelent meg az üzembentartóval szemben alkalmazható bírság abban az esetben, ha ezeket a kötelezettségeket elmulasztja.

A változó jogszabályi helyek az alábbiak:
156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet
12/C. § * A Kkt. 24/A. § (5a) bekezdéséhez kapcsolódóan - ha jogszabály eltérően nem rendelkezik - a 13. mellékletben meghatározott összegű bírságot köteles fizetni az a vizsgáló állomás, amely a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet rendelkezéseit megsérti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;