Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Március 19. 14:01, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Munkavállalás Svájcban: álomgyár szabályokkal

Munkavállalás Svájcban: álomgyár szabályokkal

Egyre jobban emelkedik azok száma, akik szívesen vállalnának munkát Svájcban.

A tapasztalatok szerint a helvét állam rászolgál a róla kialakult kedvező képre, a munkaadók korrektek és pontosan fizetnek, ellentétben más nyugat-európai államokkal, ahol egyes vállalkozók szeretnek elfelejtkezni a bérekről - írja a Békés Megyei Hírlap.

Az elmúlt években a korábbinál lényegesen többen próbálnak meg Magyarországról, így Békés megyéből is munkát találni Svájcban. A változásokban a hazai életszínvonal és a létbizonytalanság mellett annak is szerepe van, hogy Ausztriában és Németországban nem mindig fizetnek pontosan, illetve utóbbi államban gyakran előfordul, hogy semmibe veszik a náluk dolgozó magyarokat. A helvét állam ellenben nem véletlenül érdemelte ki a pozitív jelzőket, a döntő többség megtalálja ott a számítását.

Persze, akadnak olyan szabályok, amelyeket muszáj betartani –mondta a lapnak Laczó Bernadett. Az egyik svájci munkaerő-közvetítő magyarországi képviselője elmondta, hogy a munkaidőt és a szüneteket is végtelenül komolyan veszik odakint. A napi 8,7 órát, illetve egy hónapban a 21 napot mindenkinek le kell dolgoznia. A munkahelyekről nem csak, hogy nem illik, de nem is szabad késni, aki ugyanis nem ér be időben, az idejekorán búcsút mondhat az egyébként igencsak jól fizető állásának. A magyarok egy része néha abba a hibába esik, hogy nem fogadja el az előírásokat, és lekezeli saját munkaadóját, aminek szintén nincs jó vége. Összességében azonban nem ez a jellemző, a legtöbben megbecsülik a lehetőséget. A békéscsabai szakember, illetve cége a munkaközvetítés során abban is segít, hogy a Svájcba érkezők megfelelő munkásszállást találjanak. Ezekben az ingatlanokban mindenkinek saját szobája van, legfeljebb a fürdőszobát és a konyhát kell megosztaniuk egymással, amiért cserébe viszont olcsóbban juthatnak a lakhatáshoz, mintha az egyébként igencsak borsos árú albérletet kellene megfizetniük. A magyar munkavállalókkal kapcsolatos megítélés cégenként változó. Vannak, akik nagyon szeretnek a hazánkból érkező vendégmunkásokkal dolgozni, és ritkább esetben olyan vállalkozó is akad, aki egyenesen visszautasítja azt, korábbi rossz tapasztalatai miatt.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.