Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 02. 15:38, szombat | Belföld
Forrás: MTI

MSZP: elhanyagolta a nőket a kormány

MSZP: elhanyagolta a nőket a kormány

Az MSZP szerint a kormány az elmúlt években elhanyagolta a magyar nőket, a Fidesz-KDNP politikáját ugyanis a "háziasszonynak a konyhában a helye" felfogású "macsó cinizmus" uralja.

Gurmai Zita, a szocialista párt nőtagozatának elnöke az MSZP nőnapi szombati budapesti díjátadó ünnepségén arról is beszélt, talán a magyar nőknek a legfontosabb a Fidesz-KDNP-kormány leváltása, mert a kabinet "otthoni díszként" tartja számon őket, amit szerinte az is mutat, hogy Orbán Viktor miniszterelnök beszédeiben rendszeresen háziasszonynak szólítja a nőket.
Az ellenzéki politikus szerint a Fidesz elhanyagolta a nőket, és ezt most kommunikációs kampánnyal próbálják ellensúlyozni. Azt mondta, nem hisznek a kormánypárt ígéreteinek, helyette tetteket várnak, például nőbarát gazdaság-, társadalom- és szociálpolitikát. Véleménye szerint ehhez szükség lenne arra, hogy ismét alkotmányba foglalják: egyenlő munkáért egyenlő bérezést kell biztosítani. Emellett szorgalmazta, hogy az alaptörvényből vegyék ki az abortusz tilalmát lehetővé tevő rendelkezéseket.
Az ünnepségén Horváth Csaba, a párt alelnöke Juhász Gyula versével köszöntötte a párt székházában megjelenteket, majd Mesterházy Attila pártelnökkel és Gurmai Zitával közösen átadták az MSZP Szegfű-oklevélét, Szegfű-díját és Közéleti díját. Utóbbi elismerést Kaczvinszky Barbara színész, újságíró, Rónai Egon újságíró, az ATV műsorvezetője, Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda volt vezetője, Szalai Anna, a Népszabadság újságírója, valamint - a legnagyobb taps mellett - Szepesi György rádiós sportújságíró vehette át.
"2014-ben ezt a bandát elzavarjuk" - mondta Mesterházy Attila, aki Szepesi György a "választást meg kell nyernünk" kijelentésére reagált így. Az MSZP elnöke szerint pártja történelmet ír majd a következő évben, azt követően pedig erősebbé, igazságosabbá, szabadabbá és demokratikusabbá teszik Magyarországot. Mint mondta, ebben a munkában a párt nőtagozatának és a nőknek is komoly szerepük lesz, akik képesek lehetnek új, kompromisszumokra nyitott politikai stílust képviselni.
Gurmai Zita záróbeszédében azt ígérte, hogy az MSZP kormányra kerülve kitüntetett figyelmet szentel majd a nőknek, ezt megelőzően azonban aktív kampánytevékenységre lesz szükség. Jelezte ugyanakkor, nem történhet úgy, hogy "miénk a munka és az uraké a mandátum". Az MSZP nőtagozatának elnöke ezzel összefüggésben biztatónak nevezte, hogy a pártvezetésben "kérés nélkül hallható" a parlamenti női kvóta bevezetésének szándéka.

Címkék: Pártok-MSZP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország