Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 26. 14:21, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Módosításokat hajtott végre az Alstom a metrószerelvényeken

Módosításokat hajtott végre az Alstom a metrószerelvényeken

A közelmúltban egyes napilapokban félrevezető cikkek jelentek meg az új budapesti metrószerelvények fékrendszerével, valamint a járművek engedélyeztetési eljárásával kapcsolatban.

Mivel ezek a hírek alkalmasak az olvasók félrevezetésére, továbbá negatív kontextusban tüntetik fel a projekt szereplőit, a BKV és az Alstom fontosnak tartja ezen témákkal kapcsolatban a valós tények kifejtését.

Az engedélyeztetési eljárás megindítása előtt, az Alstom fontos módosításokat hajtott végre a metrószerelvényeken. Az Alstom egyebek mellett fizikai változtatást is végzett a fékberendezésen, fejlesztette a fékrendszer rendelkezésre állását, így az üzemi fék áramszünet esetén is üzemképes marad, továbbá biztosította a levegős fék (fő-fék) fölérendeltségét. Beépítette az új menekülőajtókat, biztonságosabbá tette az ajtók működtetését és továbbfejlesztette a fedélzeti eseményrögzítő rendszert.

Mivel a már módosított fékrendszer bizonyos technikai aspektusai továbbra is eltérnek a magyar szabályoktól, az Alstom ezekre derogációt kért a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól. A derogációs kérelem egy megszokott eljárás: a hatályos magyar jogszabály lehetővé teszi, hogy ha a biztonsági szint azonos vagy jobb, mint az Országos Vasúti Szabályzatban előírt, akkor a konkrét műszaki megoldás az ott előírttól eltérjen. Ez jogszabály adta lehetőség, amely minden pályázó számára fennállt és nem jelentett volna kizárást a pályázatból.

Az azonos biztonsági szintet az Alstom két, tekintélyes és független tanúsító szervezettel igazoltatta. A CERTIFER tanúsította, hogy a metrószerelvények fékrendszere megfelel az Európai Unió EN 50126-os számú, biztonságra és megbízhatóságra vonatkozó szabványának, a TÜV SÜD szakvéleménye pedig azt igazolja, hogy szerelvények fékrendszere teljesíti a magyar, Országos Vasúti Szabályzat (OVSZ) II. fejezetében előírt és meghatározott biztonsági szintet.

A BKV nagy felkészültségű, nemzetközileg elismert szakértővel is ellenőrizteti, hogy ezek a tanúsítványok teljeskörűen kitérnek-e a vonatkozó szabványok, előírások minden pontjára. A dokumentációk készítése illetve a módosítások végrehajtása során az Alstom a korábbi eljárásban készült NKH határozatokban szereplő, az elutasítás alapjául szolgáló minden egyes pontot rendez, illetve a jövőben felmerülő követelményeket is teljesíteni kívánja. A BKV természetesen mindenben segíti az NKH munkáját és nem befolyásolja a független hatósági eljárást. A járművek teljesen biztonságosak és nem veszélyeztetik az utasok életét.

A szerződést a BKV azért mondta fel tavaly október 20-án, mert az Alstom nem tudta határidőre megszerezni a 2-es vonalra szánt szerelvények végleges típusengedélyét. A szerződés szerint az Alstom 22 szerelvényt gyárt a 2-es metróra 150 millió euróért és 15 7 automata szerelvényt a 4-es vonalra 114 millió euróért. A módosított szerződés szerint az Alstomnak a szerződés újbóli életbelépésétől (augusztus 15.) számított 300 napon belül meg kell szereznie a végleges típusengedélyt a 2-es metróvonal szerelvényeire, és 330 napon belül le kell szállítania az első szerelvényt Budapestre.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: bkv

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.