Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Március 13. 15:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Modernista holland kisvárosnak nevezték Salgótarjánt

Modernista holland kisvárosnak nevezték Salgótarjánt

Másfél milliárd forintos beruházásban újult meg Salgótarján városközpontja.

Felújították a Múzeum teret, kulturális, közösségi és szórakoztató centrummá alakították az Apolló mozit, és megépült 238 felszíni parkoló is. Egy portál modernista holland kisvárosnak nevezte ennek kapcsán a megyeszékhelyt.
A projektzáró sajtótájékoztatón Dóra Ottó (MSZP) polgármester és Fekete Zsolt (MSZP) alpolgármester a részletekről elmondta: a Salgótarján városközpontjának funkcióbővítő rehabilitációja című projekt az Új Széchenyi Terv Észak-Magyarországi Operatív Programjának keretében valósult meg.
A fejlesztések 2012 késő őszén kezdődtek, és március végén fejeződnek be. A projekt megvalósítására az Európai Unió és a magyar állam 1,11 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosított, ez a csaknem másfél milliárd forintos beruházási összeg több mint 74 százaléka.
Az Apolló Moziból Apolló Centrum lesz, a háromszintes, multifunkciós létesítményt körülbelül két hónap múlva vehetik birtokba a salgótarjáni fiatalok a bútorok, berendezések beszerzése és a használatbavételi engedély megszerzése után.
A centrum emeletén a 3D-s filmek vetítésére alkalmas 106 személyes moziterem mellett létrejött egy 71 székes artmozi-terem, és kialakítottak egy galériás, rendezvény- és konferenciateremként használható többcélú kulturális teret is. A földszinten kapnak helyet az ifjúsági tanácsadó iroda helyiségei. Az alagsorban élőzenés tér, drámapedagógiai műhely és zenei próbaterem mellett kiszolgáló helyiségek épültek.
A Múzeum téri rekonstrukció magában foglalta a térburkolat teljes cseréjét a vízszigeteléssel, a támfalak javítását és magasítását, a felszín alatti közművek teljes felújítását. Kiépítették a köz- és díszkivilágítást, felújították a lépcsőket, új térkövezést kaptak a parkolók, megújították a zöldfelületeket, kicserélték az utcabútorokat és elvégezték az akadálymentesítést.
A 238 új felszíni parkolót a városközpont 12 területén alakították ki, 24 új parkolónak egy szervizút kiszélesítésével biztosítottak helyet.
A Múzeum tér rekonstrukcióját Szabó Márton építész tervezte, az Apolló Centrum átalakítási tervét Magyar Géza Ybl-díjas építész készítette. A centrum belsőépítésze a Ferenczy-díjas Somogyi Pál volt.

Címkék: salgótarján

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 20:00, péntek | Helyi

Speedmarathon!!!

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata.

2024. Április 19. 19:52, péntek | Helyi

A KDNP Nógrád vármegyei választmányának ülése

A Kereszténydemokrata Néppárt Salgótarjáni Alapszervezete látta vendégül a párt vármegyei választmányát csütörtökön délután a Szent József -plébánia Réz Marián termében.

2024. Április 19. 10:26, péntek | Helyi

Rendőrautóban érkezett a meglepetés.

Munkatársaink adományoztak a rászoruló családoknak Salgótarjánban, és a járás településein.

2024. Április 19. 08:51, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat az egész napos sebességmérő akció helyszíneire.

Huszonnégy órás sebességmérő akciót tart a rendőrség április 19-én reggel 6 órától, a helyszínekre bárki tehet javaslatot.