Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. December 16. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mit kell tenniük a devizahiteleseknek?

Mit kell tenniük a devizahiteleseknek?

Az ügyfeleknek egyelőre nem kell semmit sem tenniük, csak fel kell készülniük a jövő tavasszal induló elszámolási folyamatra - mondta Binder István. Az MNB felügyeleti szóvivője aKossuth Rádióbanaz érintetteknek azt javasolta, készítsék össze a náluk lévő elszámolási értesítőket, majd azt vessék össze a banktól érkező tájékoztatással.

A forintosítási-elszámolási ügyekben a múlt héten dördült el a startpisztoly azzal, hogy a jogalkotó elfogadta az utolsó törvényeket, s kihirdetés alatt állnak a Magyar Nemzeti Bank megfelelő rendeletei erre vonatkozóan.

Az ügyfeleknek egyelőre nem kell semmit sem tenniük, csak fel kell készülniük a jövő tavasszal induló elszámolási folyamatra – jelentette ki Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője a Kossuth Rádió G7 című műsorában. Azt javasolta: készítsük össze a nálunk lévő elszámolási értesítőket, majd ezt kell összevetni a banktól érkező tájékoztatással.

Mint mondta: az első csoportot a devizahitelesek jelentik, nekik március-áprilisban érkezik meg az elszámolási értesítő, a következő csoportot a forinthitelesek jelentik, és van egy nagyon kis kör, akik devizában kapták meg a hitelüket és devizában is törlesztettek. Utóbbiak esetében augusztus-szeptemberben jönnek meg az értesítők. Mindegyikkel részletes, de „nem apró betűs”, 4-5 oldalas tájékoztató is érkezik a teendőkről, a tisztességtelenül felszámított összegről, az új tőketartozásról, és a devizahitelesek a forintosításról szóló információkat is kapnak. Ez egyúttal szerződésmódosítást is jelent, amit a bank részletesen elmagyaráz akárcsak azt, kik jogosultak a forintosításra. Megjegyezte: ez egy nagyon egyszerűen megfogalmazott tájékoztató lesz, amelyet a jegybank szakemberei készítenek.

Beszélt arról is: az eddig említetteken kívül vannak a végtörlesztők, vannak az árfolyamgátasok, vannak, akik végelszámolás alatt álló bankkal állnak szerződésben. A törvény valamennyiük esetében pontosan meghatározza a határidőket.

Az árfolyamgátasok a többiekkel egy időben kapják meg a levelet, nekik annyi többletteendőjük van a többiekhez képest, hogy először a gyűjtőszámlán felhalmozódott többlettartozásból vonják le az elszámolási összeget.

A végtörlesztős ügyfeleknek maguknak kell kezdeményezni ezt a bizonyos elszámolást, ha úgy látják, jár még vissza nekik valami. Ők november 30-ig kapják meg az erről szóló értesítést, az eljárásnak külön ügykezelései díja van, 10 ezer forint – magyarázta Binder István.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.