Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Július 16. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mit árul el a szem az agyról?

Mit árul el a szem az agyról?

A szem az agy egészségének tükre - legalábbis ezt állítja egy új áttörő tanulmány, amely szerint a szemen lévő apró erek felfedhetik az agy egészségi állapotát, előre jelezhetnek olyan betegségeket, amelyek csak évekkel később, már a tünetek jelentkezésekor válnának ismertté - írja a Fox News.

A tudósok megállapították, hogy a szélesebb erekkel rendelkezők középkorukban rosszabbul teljesítettek az IQ teszten. 'Olyan egyéb tényezőket, mint a dohányzás, a cukorbetegség, vagy a gazdasági-társadalmi státusz, nem lehetett hibáztatni az eredményekért' - mondja Idan Shalev, a tanulmány vezető szerzője.

A szakértő szerint a szem apró erei azért tudják híven tükrözni az agyi erek állapotát, mert méretük, szerkezetük és funkciójuk hasonló egymáshoz, mivel azonos sejtekből fejlődnek ki.

Korábbi tanulmányok kapcsolatot találtak a szem ereinek mérete és olyan betegségek rizikófaktora között, mint a demencia, a szív- és érrendszeri betegségek vagy a stroke. Ezek azonban idősebb emberek bevonásával készültek.

Jelen tanulmány megállapította, hogy a szem egészségi állapota már az élet korábbi szakaszában is előre jelezheti az agyi betegségeket. Ezért a szakemberek azt tanácsolják, hogy még a tökéletes látásúak is járjanak el gyakran szemészhez, így a kialakuló betegségeket jóval korábban fel lehet ismerni. Ellenkező esetben a legtöbb probléma a tünetek jelentkezéséig rejtve marad.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során