Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Október 12. 19:08, csütörtök | Külföld
Forrás: László Ferenc/Zsuffa Csaba

MIÓTA LÉTEZIK A MOBILTELEFON? Milyen lesz a jövőben? Mutatjuk!

MIÓTA LÉTEZIK A MOBILTELEFON? Milyen lesz a jövőben? Mutatjuk!

Ha azt gondoljuk, hogy a mostani iPhone-ok drágák, akkor egyenesen sokkot fogunk kapni attól, hogy mennyibe került a legelső mobiltelefon.

Éppen 40 éve, Chicagoban volt a bemutató. 1983. 10. 13. Amerikában bemutatták az első kereskedelmi forgalomba szánt mobiltelefonokat.

Az USA-ban a Motorola cégé volt az első mobiltelefonokra vonatkozó szabadalom.

A világ első mobiltelefonos hívását 1973. április 3-án kezdeményezte a motorolás Martin Cooper, aki Dr. Joel Engelt hívta fel a Bell Labs-nél. Ehhez azonban még csak egy nagyon kezdetleges mobiltelefon prototípust használtak, és ezt követően még tíz évet kellett várni arra, hogy felbukkanjon az első, immár kereskedelmi forgalomban is kapható mobil.

A keresztségben DynaTAC 8000x nevet kapott készülék 1983-ban vált elérhetővé az amerikai piacon, ára pedig nem kevesebb mint 3995 dollár volt, ami mai árfolyamon számítva mintegy 1,1 millió forintos értéket képvisel, akkori értékét nézve viszont már több mint 2,5 millió forintot tesz ki.

A forradalmi újdonságnak számító mobiltelefon hatalmas mérettel rendelkezett, LED-es kijelzője azonban még igen parányi volt, és hát az üzemideje is hagyott némi kívánni valót maga után. A beépített akkumulátor egy feltöltéssel mintegy 30 perces beszélgetési időt, illetve maximum 8 órás készenléti időt biztosított. A 790 gramm tömegű, illetve antenna nélkül 25 centiméter hosszú ősmobil memóriájában harminc névjegyzék bejegyzést lehetett eltárolni.

Majd csak ezek után, 2007-ben jött ki a legelső iPhone, messze nem ez volt tehát az első okostelefon.

Marty Cooper, akinek az első telefon feltalálását tulajdonítják 1973-ból, a barcelonai Mobil Világkongresszuson arról beszélt, hogy a mobiltelefonok a jelenleg megszokott megoldások helyett a jövőben a bőrünkbe integrált eszközökké válnak.

"A következő generációban a telefon a fülnél lévő bőre alá lesz beágyazva. Ezeket a készülékeket már nem kell majd feltölteni, mivel a testünk tökéletes töltő.A telefon az ember kiterjesztésévé válik."

Cooper víziója az emberiség egy lehetséges jövőjét vetíti előre, ahol a testünket nagy teljesítményű mikrochipekkel és érzékelőkkel bővítjük ki.

Számos startup cég fejleszt olyan technológiákat, amelyek igyekeznek az emberi agyat számítógépes chipekkel összekötni, többek között Elon Musk Neuralink nevű vállalkozása.

Ha tetszett a cikk, ossza meg Facebook oldalán!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak